Hideg napok, fagyos reggelek állnak előttünk

Még jó pár napig alacsonyabb marad a hőmérséklet az ilyenkor megszokottnál.

Nem hozza meg az enyhe tavaszi időt március első hete. A következő napokban továbbra is a sokéves átlag alatt alakul a hőmérséklet. A héten és jövő hét első felében is fagyos reggelek indítják napjainkat, szinte mindenütt 0 fok alatt alakul a hőmérséklet, az Alpokalján, a Bakonyban és az Északi-középhegység nagyobb környezetében pedig időnként -10 fok közelébe hűlhet a levegő. Délutánonként ugyan pozitív tartományba emelkedik a hőmérséklet, de a legtöbb helyen

10 fok alatt, 5 fok közelében maradnak a maximumok.

Igazán azért télies idő sem vár ránk, ugyanis túlnyomórészt száraz idő várható. Kevés zápor, hózápor előfordulhat, de jelentős csapadékra, tartós fehérségre sehol nem kell számítani.

Az alábbi térkép a március 1-7-ig tartó 7 napos időszakra vonatkozó magassági (kb. 1500 m) hőmérsékleti-anomáliát mutatja be, azaz hogy hogyan alakul az időszak átlagos hőmérséklete a március elején megszokotthoz képest. Európában a skandináv térség számíthat tavasziasabb, hazánk és Dél-Európa téliesebb hőmérsékleti viszonyokra.

A GEFS modell 850 hPa-os magassági szintre vonatkozó hőmérsékleti-anomália (=az ilyenkor megszokottól eltérés) előrejelzése március 1-7-ig terjedő időszakra - A térkép a Theweatheroutlook.com megjelenítése alapján készült

Nagyobb a bizonytalanság március 10-e után, ami egy esetleges melegebb periódust is jelenthet. Innentől a legtöbb modelltag már a sokéves átlaghoz hasonló, vagy magasabb hőmérsékletet vár, de a hosszú időtávlat miatt még nem lehet konkrét kijelentéseket tenni a jövő hét második felét illetően. 

A GEFS modell hosszútávú valószínűségi előrejelzése Budapestre a 850 hPa-os szint hőmérsékletére vonatkozóan
Forrás: Theweatheroutlook.com

Borítókép: Geva14

Szerző: Bayer-Szabó Bea
Megjelent: 2022.03.02 10:59


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hétvége: kora nyárias meleg, de a záporoktól, zivataroktól még nem szabadulunk meg
Félhavinál több eső esett néhol
A sarki fény is megjelent a nap végére