Hideg légpárna

Hétvégére igazi szürke, novemberi idő köszönt be, csupán magasabb hegycsúcsainkon marad a napsütés.

Az elmúlt hetekben meglehetősen mozgalmasan alakult időjárásunk, több ciklon meleg-, illetve hidegfrontjának is hazánkon keresztül vezetett az útja, országszerte volt részünk jelentős mennyiségű csapadékban.

Az elkövetkezendő napokban azonban egy hatalmas kiterjedésű anticiklon telepszik Közép-Európa, így hazánk fölé is, mely ebben az időszakban kiváló feltétele az úgynevezett hideg légpárna nevű időjárási jelenség kialakulásának. Ezt egyrészt a számottevő légmozgás hiánya, másrészt a hét második felétől a magasban bekövetkező melegedés is jelentősen elősegíti, mely úgymond konzerválja a talaj közeli légrétegekben megrekedő hidegebb levegőt. 

Szerdán még a délkeleti tájak kivételével számíthatunk napsütésre, tartósabb pára- és ködfoltok inkább csak a nyugati, északnyugati tájakon lehetnek, miközben kelet, délkelet felől felhők sodródnak fölénk, így délutánra már inkább csak az északi országrészben maradnak tartósan napos tájak.

Csütörtöktől aztán egyre nagyobb területen képződik a hajnali órákban köd, pára, valamint alacsony szintű rétegfelhőzet, mely a nappali órákban is egyre nagyobb teret hódít magának, bár csütörtökön még az ország egy jó részén, pénteken már csak kisebb körzetekben süthet ki a Nap. 

A hét végétől viszont magasabb hegycsúcsaink kivételével - melyek a hideg légpárna fölé nyúlva napos kirándulóidőt nyújthatnak a túrázók számára - az egész országban az egyhangú szürkeség lesz meghatározó, főként kezdetben még lesznek tartósan ködös tájak is, majd az időszak előrehaladtával a borongós, lehangoló idő lesz jellemző. A hőmérséklet is egyre kiegyenlítettebbé válik, hajnalonta kevéssel fagypont fölötti, míg napközben 5 fok körüli hőmérsékletre számíthatunk. Ez az időjárási helyzet elsősorban a nagyvárosok, ipari területek környezetében a légköri szennyezőanyagok jelentős feldúsulását eredményezi, így komolyabb szmoghelyzet is kialakulhat.

Jelenlegi számításaink alapján komolyabb változásra, a hideg légpárna felszakadására leghamarabb a jövő hét vége felé van esély. Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket nyomon követhetik itt.

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2012.11.14 12:01


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Már veszélyesen sok volt a por a levegőben
Hol a horizont?
Ködívek táncoltak reggel a Balaton fölött