Hideg és hó

Európa repülőterei és országútjai harcolnak a hóval és a farkasordító hideggel, lássuk, hol, milyen a helyzet.

A  jóvoltából kaphatunk egy kis körképet Európáról, melyet a hideg és a hó tart fogságban.

Nagy-Britannia

Nagy-Britanniát ismét megbénította a havazás. Észak-Írországban 25 évvel ezelőtt esett ennyi hó, mint a mostani hétvégén. Belfastban szombat reggel 11 cm havat mértek, a hidegrekordot Castlederg településen regisztrálták -13,7 fokkal. Skóciában is tombol a tél, itt tegnap Loch Glascarnoch mérte a leghidegebbet -16.9 fokkal, de Skócia nagy részén mínusz 10 fok alá süllyedt a hőmérséklet, és a múlt heti és a mostani havazással együtt már szokatlanul vastagra hízott a hótakaró a skót vidéken. Angliában is heves havazást hozott a hétvége, Londonban 25-30 cm hó esett, a repülőtereket ideiglenesen le kellett zárni, a futballmeccsek, köztük a Chelsea-Manchester United rangadó is elmaradtak a hó miatt.

Franciaország, Luxemburg

Átlépve a csatornát, Franciaország is szenvedett a hótól és a hidegtől. A leghidegebbet Le Puy településen mérték -15,6 fokkal. Párizst a múlt pénteki után ismét beborította a havazás, a repülőtereket ideiglenesen le kellett zárni. A szomszédos Luxemburgban ünnepelnek a meteorológusok, hiszen megdőlt a hórekord! Ma reggel több helyen is 50 cm havat mértek, utoljára 1950-ben esett ennyi hó Luxemburgban. A havazás még folytatódik, így további centiméterekkel nőhet a rekord.

Németország, Ausztria

Németországban komoly fennakadást okozott a havazás a közlekedésben, vasárnap reggel 450 járatot töröltek a frankfurti repülőtéren. Néhányan már a második éjszakájukat voltak kénytelenek a repülőtéren tölteni. Frankfurtban szombat délelőtt 17 cm havat mértek, ugyanakkor Berlinben már 22-26 cm volt a hó vastagsága. A települések közül a leghidegebbet Neuburgban mérték -16,8 fokkal, a hegyekben a Zugspitzén volt a leghidegebb -23,1 fokkal. Az 1200 méter feletti hegyekben a hóvastagság már meghaladja az egy métert.

Csehország, Szlovákia, Magyarország

Csehországban kissé enyhült a hideg. Szerda reggel még brutális -31,4 fokot mértek a Jizera-hegységben, amely valamelyest megszelídült a hétvégére, szombat reggel már ”csak” -23 fokos fagyban kellett dideregni. Szlovákiában az Árvai-régióban (Orava) mérték a leghidegebbet, péntek reggel -24 fokos hideget mutattak a hőmérők, amely stabilan konzerválja az 58 cm vastag havat.

Hazánkban is hideg volt, az Martonvásárhelyen -23,7 fokot mértek, csak tizedeken múlt, hogy nem dőlt meg a napi hidegrekord. Havazásból főleg a nyugati országrész részesült 25-35 cm friss hó esett. Az ismertebb hazai sípályák Nagyhideg-hegy kivételével üzemelnek a hétvégén.

Horvátország, Montenegró, Észak-Afrika

A hideg Horvátországba is eljutott, Csáktornyán (Čakovec) ma reggel -21 fokot mértek, de Zágrábban sem volt könnyű a -15 fokban. A nyári prospektusokból megismert Horvátország csodás képet mutat behavazva is. A középső és északi részeken 10-15 cm hó esett, de a Plitvicei-tavaknál már 35 centimétert mértek. A Makarskai-öböl felett közvetlenül tornyosuló Biokovo-hegység tetején (1762 méter) már elérte az egy métert a hóréteg vastagsága.

Még délebbre is komoly gondokat okozott a hó. Csak az idősebbek emlékeznek arra, hogy mikor esett ennyi hó a montenegrói tengerparton. A fővárosban, Podgoricán 17 centiméter hullott, így itt is le kellett zárni a repülőteret néhány órára. A hegyvidéki Zabljakban szombat reggel mínusz 19 fokot mértek, a montenegrói hegyekben 20-25 cm hó található.
Észak-Afrika sem maradt ki a hidegből. Az algériai sivatagban szombat reggel -3,2 fokot mértek, amely napközben is csak 12,7 fokra emelkedett. Ezen a részen ilyenkor +3,4, illetve 17,5 fok az átlagos minimumhőmérséklet.

Forrás

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2010.12.19 21:06


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Félhavinál több esőnél járunk néhol
Kelvin-Helmholtz felhők hullámoztak át a Balaton fölött
Délnyugaton csak 15, északkeleten 27 fok lesz ma