Szélsőségeket hozott az ünnep

Ausztriában és Svájcban szinte kitavaszodott karácsonyra, míg Ázsia egyes részein szokatlan hideg tombolt.

Szokatlanul meleg időjárást hozott a főn az osztrák hegyekbe az ünnepekre - olvashatjuk a Síelők Weblapján. Az Osztrák Meteorológiai Szolgálat (ZAMG) munkatársai szerint 60 éve nem volt ilyen meleg karácsony idején a vorarlbergi hegyekben. Szenteste délutánján szokatlanul magasra kúszott föl a hőmérő higanyszála az 1010 méter magasságban fekvő Brand településen: az itt mért 18,2 fok 1,7 fokkal döntötte meg az eddigi december 24-i rekordot, melyet 2009-ben mértek a felső-ausztriai Weyer településen 16,5 fokkal.

A hétfő szokatlan meleget hozott Ausztria más hegyvidékein is. A tiroli Idalpén 2323 méter magasságban 8,3; míg az 1956 méter magasan lévő salzburgi Schmittenhöhén 10,6 fokot mértek.

Hazánk délnyugati tájain is tavaszias idő uralkodott, karácsony első napján 13-14 fokos márciusi enyheség volt jellemző a Dunántúl délnyugati felén, miközben erős, olykor viharos délnyugati szél fújt. Ugyanakkor a Dunántúl északi részére, a főváros mintegy 70-80 km-es sugarú környezetébe, valamint az Északi-középhegységbe jelentős légmozgás híján beragadt a nyirkos, ködös idő, ezeken a tájakon alig emelkedett fagypont fölé a hőmérséklet. A két eltérő időjárású terület határán igencsak széles tartományban ingadozott a hőmérséklet a ködpárna tovahelyeződésének függvényében, néhány kilométeren belül több mint 10 fokos eltérést is tapasztalhattunk. Mérőállomásaink közül többek között Káldon és Sitkén elhelyezett automatánk rögzített meglehetősen szokatlan napi hőmérsékleti görbét. Az alábbi ábra nagyon jól szemlélteti, hogy a ködpárna feloszlása idején több, mint 10 fokot emelkedett ugrásszerűen a hőmérséklet, majd, ahogy az állomások ismét a köd fogságába estek, rövid idő alatt újra beállt a fagypont közeli hőmérséklet.

A szokatlan meleg elérte Németországot is. Freiburgban 18,9 fokot, az 1000 méteren fekvő Hohenpeissenberg környékén pedig 16,9 fokot mutattak a hőmérők. Stuttgartban és környékén esély sem volt a fehér karácsonyra a 17 fokos tavaszi melegben.

Svájcban is kitavaszodott az ünnepekre, Adelbodenben (1320 m) nem igazán lehetett élvezni a síelést a 16,9 fokos enyheségben. A magasabban fekvő hegyvidéki részeken is szokatlanul enyhe volt az idő, még a 2885 méteren fekvő Monte Rosa menedékháznál is 4,5 fokkal fagypont fölött alakult a hőmérséklet.

Ennél is melegebb, szinte nyárias idő volt jellemző Dél-Franciaországban és Olaszország egyes részein, Biarritzban 24,3 fokot, a szicíliai Cataniában pedig 22 fokot mértek hétfőn. Csehországban 33 helyen dőlt meg melegrekord szenteste napján, a legmelegebbet, 13,5 fokot az ország középső részén mérték - jelentette az ottani meteorológiai intézet.

Az igazi nagy meleget ilyenkor a déli féltekén mérik. Nyugat-Ausztráliában az előző napokban 43-47 fok közötti hőmérsékletet mutattak a hőmérők. Ami a főn a németeknél, vagy a sirokkó az olaszoknál, az a zonda a dél-amerikai Andokban. A forró szél itt is lecsapott a hegyekben, a tengerszint fölött 700 méter magasságban lévő argentin Mendoza nevű településen és a környékén rekord közeli 43-44 fokot mértek. Évszázados csúcsot jelentő 43,2 fokot mértek a brazil nagyvárosban, Rio de Janeiroban is.

Jobbra fent: Jónás Károly fotója Chiléből, köszönjük!

A világ más tájain ugyanakkor a szokatlan hideg miatt vált "emlékezetessé" a karácsony. Az orosz fővárosban az átlagosnál mintegy 10 fokkal hidegebbet, mínusz 25 fokot, míg a svéd Lappföldön mínusz 35 és 38 fok közötti értékeket mértek. Észak-Kínában mínusz 42 fokban köszöntött be a karácsony, Mongóliában sem volt érdemes kimozdulni a szabadba a mínusz 48 fokos hidegben. A Föld leghidegebb lakott településén, a szibériai Ojmjakonban mérték a leghidegebbet az ünnepek idején is: itt mínusz 58,6 fokot hozott a hétfő.

Még Észak-Indiában is rendkívüli hideghullám tombolt az utóbbi napokban, melynek következtében legalább 33 ember vesztette életét. Thaiföld északi részein 7-8 fokig zuhant a hőmérséklet, az ország déli részén pedig a heves esőzések okoznak gondot.

Az USA középső területein heves karácsonyi viharok tomboltak. Többszáz repülőjáratot kellett törölni a hóviharok miatt, New York és Maine államokban több mint 40 centis havat vártak a meteorológusok. Texas, Louisiana, Mississippi és Alabama államokból összesen 34 tornádóról érkezett jelentés a keddi napon. A viharok következtében legkevesebb 6 ember vesztette életét, több mint kétszázezren pedig áram nélkül maradtak a szeretet ünnepén.

Forrás: Síelők Weblapja, BBC, www.hirado.hu 

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2012.12.27 12:00


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Viszlát, fagy
Újra 20 fok felett