Heves zivatarok, szupercellák vetnek véget a 30 foknál melegebbnek

Egy hullámzó hidegfront miatt késő délutántól nyugat felől erős viharok jöhetnek, hétfőn is marad a zivataros idő.

Nyugat felől hullámzó hidegfront közeledik, ami igen csak heves időjárási eredményeket produkálhat kis hazánkban.

Az Alpok fölött indul a műsor, heves zivatarok képződhetnek a délutáni óráktól, amelyek a rendelkezésre álló labilitás, magas szélnyírás, illetve nedvességi viszonyok miatt könnyen szupercellákká fejlődhetnek, és érhetik el a délután második felében nyugat felől az országot. Az Estofex az ország nagy részére 2-es, nyugatra viszont a legmagasabb, azaz 3-as fokozatot adta ki.

Forrás: Estofex

Itt a viharokat nagyobb méretű, akár 3-4 centiméteres jég, 90 km/óránál erősebb széllökések és felhőszakadás kísérhetik.

A zivatarok rendszerbe szerveződve vonulhatnak majd kelet felé, így többfelé ismét villámfényes lehet az éjszaka. Hétfőn napközben pedig újabb viharok jönnek, egy adott pontban több hullámban is érkezhetnek zivatarok. Ekkor már főként keleten, északkeleten van a legnagyobb esély heves viharokra a fenntébb említett kísérőjelenségekkel. Megkezdődik a lehűlés: Délután északnyugaton már nem lesz melegebb 23-24 foknál, keleten délkeleten még elérhetjük a 33-34 fokot.

WRF modellünk is több hullámban számol heves eseményekkel

Hétfő estére aztán a zivatarok fokozatosan veszítenek erejükből, miközben kelet, északkelet felé távoznak, majd kedden inkább már csak keleten, északkeleten fordulhatnak elő, de ezen a napon heves kísérőjelenségektől nem kell tartani. Ekkor már sehol sem érjük el a 30 fokot, délután 21 és 28 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet.

A helyzetben egyébként nem kis bizonytalanság mutatkozik, ugyanis a légkörben nagy mennyiségű szaharai por található, ez pedig befolyásolhatja a heves viharok kialakulásának esélyét. De mint tudjuk, az utolsó szó mint mindig, ezúttal is az időjárásé.

Borítókép: Nádas Norbert


Hiszel a Medárd napi jóslatban?

◎ Igen, általában beválnak ezek

◎ Tegnap esett, de nem hiszem, hogy 40 napig esni fog

Szerző: Időkép
Megjelent: 2024.06.09 11:53


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szivárványok és mammák fűszerezték az alkonyatot
Helyenként majdnem 20 fokot hűlt a levegő
Látványos undulatus asperatus felhőket hozott a front