Heves zivatarok, kiadós csapadék zárja a hőhullámot

Heves viharokkal, felhőszakadással érkezik holnap a front, nyugaton már enyhül a forróság.

Holnapra ér ide az a front, ami meghozza az enyhülést az idei harmadik hőhullám után. A jelenlegi számítások szerint a kora hajnali órákban elérheti a nyugati, északnyugati tájakat. Kezdetben a Dunántúl északi majd keleti felén, és később a középső és északi tájakon várható egyre többfelé záporok, zivatarok kialakulása. Legkésőbb a tiszántúli, keleti tájakra ér el a front. WRF modellünk előrejelzése a várható csapadék kialakulásáról:

Heves viharok kialakulására nagyobb valószínűséggel a Dunántúl északi felén, az Északi-középhegység nyugati felén számíthatunk, valamint ahogy a zivatarok kelet felé haladnak a Dunántúl keleti felén láncba rendeződhetnek és sűrű villámtevékenységgel léphetik át a Duna vonalát. A zivatarokat nagyobb méretű, károkozó jég kísérheti, és viharos szél, ami meghaladhatja a 100 km/h-t.  A legtöbb csapadék a középső és északi tájakon várható, ahol nem kizárt 40-45 mm-t meghaladó mennyiség. Intenzív gócokban néhol előfordulhat szélrohammal kísért felhőszakadás, downburst. A közlekedésben a hirtelen lezúduló csapadékkal vízátfolyásokra, gyorsan lecsökkenő látástávolságra kell számítani.

Ami a forróságot illeti: a nyugati megyékben már enyhül a forróság és zivatarok mögött visszaesik a hőmérséklet. A legmagasabb értékek 25-37 fok között alakulnak. Lassan mozog a front, keletre a hétvége folyamán érkezik meg az enyhülés, ekkor még további záporokra, zivatarokra számíthatunk.

A hőmérséklet alakulása pénteken, WRF modellünk előrejelzése

Borítókép: Vass Károly

Szerző: Herrmann Dóra
Megjelent: 2021.07.08 14:09


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szivárványtengerben úsztunk
Alapos útmosás, jégeső kíséri a zivatarokat
Erős szél korbácsolta fel a Balaton vizét