Heves zivatarok is jöhetnek szombaton

Szombaton zivataros napra van kilátás, a középső és déli tájakon heves zivatarok is kialakulhatnak.

Közeledik a húsvéti hosszú hétvége, ami a március 15-ei hosszú hétvégétől eltérően szerencsére nem a havazásról és a fagyról fog szólni. Igaz, hogy hóvihar nem várható, viharokra azonban számítani lehet.

Na de mikor és hol várhatóak ezek?

Már nagypénteken is előfordulhatnak helyenként zivatarok, de az igazán zivataros nap a szombat lehet. Ekkor ugyanis olyan időjárási helyzet alakul ki Közép-Európa térségében, ami nagyon kedvező feltételeket teremt ahhoz, hogy nagy területen alakuljanak ki zivatarok hazánkban, sőt helyenként heves zivatarok is létrejöhetnek.

A szombat déutáni időjárási helyzet az ECMWF 850 hPa-os (kb. 1500 méteres) szintre vonatkozó ekvipotenciális hőmérsékleti előrejelzésén. Az ekvipotenciális térképeken jól kirajzolódnak a frontvonalak (kék szaggatott = hidegfront, piros szaggatott = melegfront), valamint a front előtt kialakuló meleg-nedves szállítószalag (piros nyíl) is. Forrás: Weather.us

Szombaton tőlünk nyugatra egy hidegfront helyezkedik majd el, melynek az előoldali régiójában lesz a Kárpát-medence. A közeledő hidegfront miatt a magasban előresiet a hideg, míg dél felől a front előtt húzódó ún. meleg-nedves szállítószalag melegebb levegőt hoz magával, így jelentős légköri instabilitás fog kialakulni. A függőleges feláramlásokat fogja segíteni a felettünk lévő jet stream (=nagy vertikális szélnyírás), és a felszínközeli konvergencia (összeáramlási) vonalak is. A meleg-nedves szállítószalag pedig biztosítja a zivatarok kialakulásához szükséges energiát is. 

Kacsúr Tamás fotója, köszönjük

Ezek a légköri tényezők a szombati napon a heves zivatarok kialakulásának kedvező módon alakulhatnak. Erre a - legfrissebb előrejelzések szerint - a középső és déli tájakon van a legnagyobb esély, itt akár szupercellás zivatarok is kialakulhatnak. Az erősebb zivatarokat viharos széllökések, felhőszakadás és jégeső is kísérheti.

Borítókép: Noncsi0

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2018.03.29 14:29


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Zivatarok robbantak ki szombaton, miközben keleten meglett a 30 fok
Hétvége: kora nyárias meleg, de a záporoktól, zivataroktól még nem szabadulunk meg
Egyre melegebb idő jön hétvégén