Heves zivatarokkal vonulhat át a front keleten (animáció)

Viharos kifutószél, kiadós felhőszakadás, jégeső kísérheti a rendszerbe szerveződő zivatarokat keleten.

Egy hidegfrontnak köszönhetően holnap végre érdemi csapadék érkezik hazánkba, A csapadék túlnyomóan konvektív csapadék lesz, vagyis záporok, zivatarok hozzák majd a várva várt esőt. De lesz ahová zajosan érkezik a felfrissülés, veszélyes jelenségekkel kísért heves zivatarokra is számíthatunk. 

Heves zivatarokra a Dunától kelere nyílik nagy esély. A keleti tájakon kora délutánra ugyanis 30-35 fokig melegszik fel a levegő, emiatt az érkező front előtt már nagy lesz a légköri labilitás. Elegendő nedvesség és energia állhat rendelkezésre a heves zivatarok számára. A délután folyamán így

egyre több zápor, zivatar alakulhat ki a középső és keleti tájakon, melyek a frontvonal mentén rendszerbe szerveződhetnek, zivatarlánccá is összeállhatnak. 

A csapadékrendszer átvonulásának és az érkező lehűlésnek az üteméről WRF modellünk előrejelzési animációja adhat képet, lehetséges forgatókönyvet.

A kelet felé araszoló zivatarláncot viharos kifutószél kísérheti, ami akár 90-100 km/h-t meghaladó széllökéseket is produkálhat. Lesznek helyek, ahová kiadós, 30-40 millimétert meghaladó csapadék hullhat le rövid idő alatt. Emellett pedig jégesőre is készülhetünk egyes helyeken nagyobb jégszemekkel.

A zivatarokkal vonuló front az esti órákban hagyja el az országot kelet felé, mögötte már csak egy-egy zápor, zivatar fordulhat elő északnyugaton és keleten. Látványosan visszaesik a hőmérséklet, mindenhol 30, több helyen 25 fok köré vagy az alá hűl le a levegő.

Borítókép: Fotoszabi

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2022.07.29 20:29


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Véget ér a hűvös időszak, vasárnap újra 25 fok lesz
Örülhetnek a növények: kiadós eső érkezett
Hó és jég, reggel dér fehérített