Heves vulkánkitörés zajlik a karibi térségben

Saint Vincent szigetén fekvő La Soufrière vulkánkitörése hatalmas hamufelhőt hozott létre a karibi térségben.

Hatalmas hamufelhő borítja be a Kis-Antillák hoz tartozó Saint Vincent szigetét és térségét, miután több évtizedes szunnyadás után pénteken, helyi idő szerint 8:40-kor kitört a sziget északi részén található La Soufrière (ejtsd: lá sufrier) nevű vulkán. A 8-10 kilométeres magasságot elérő vulkanikus felhőből hulló hamueső a sziget repülőterét és környező tepüléseket is finom, szürke hamuréteggel borította be.

Fotó: Richard Braithwaite / Facebook

Fotó: Gibson Crissy / Facebook

Fotó: Emerson Greaves / Facebook

Forrás: Painful Earth / Youtube

A péntek reggeli kitörést még aznap délután egy újabb követte. Szombaton pedig további kitörések következtek, melyek hatalmas mennyiségű vulkáni hamut, részecskét jutattak a magasba, melyet a szél kelet, északkelet felé sodort. Így a hamufelhő a 160 kilométerre fekvő Barbados szigetét is elérte. 

A kelet, északkelet felé terjedő hamufelhő a NASA műholdképén (Forrás: Volcanodiscovery.com)

A légkörbe került hamu rengeteg problémával jár. Miatta szünetel a légiközlekedés, valamint belélegezve az egészségre is komoly veszélyt jelent. Sok helyen pedig éjszakai sötétséget okozott a vastag hamufelhő.

Éjszakai sötétség a hamufelhő alatt (Fotó: David Wyndoze / Facebook)

A kitörések miatt 16 ezer embert kellett evakuálni döntően a sziget északi harmadáról. A lakosságot hajók segítségével szállítják át a környező szigetekre.

A La Soufrière utoljára 1979-ben tört ki és azóta szunnyadt, majd tavaly decemberben kezdett ismét aktivizálódni. Az kitörések jelenleg néhány óránként követik egymást, és még több napig, akár hetekig is folyhatnak.

Borítókép: Richard Braithwaite / Facebook

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2021.04.11 13:16


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Beindult a jéggyár
Hahó, áprilisi hópihéket láthatunk a hegyekben
Ezek voltak a szerdai záporos nap legszebb pillanatai