Heves viharokat is hozhat a front

Jégeső, felhőszakadás és szélvihar kísérheti a heves zivatarokat.

Egy hullámzó frontrendszer teszi változékonnyá a hétvége időjárását. A front nagy hőmérsékleti kontrasztot és kiadós csapadékot hoz magával. Ráadásul zivatarokra is készülhetünk, melyeket heves események kísérhetnek. 

Szombat délelőtt a Dunántúlon és a középső tájakon alakulhatnak ki az eső mellett beágyzott záporok, zivatarok. A komolyabb események azonban délután és este várhatóak a középső és keleti országrészben.

A front ekkora nagyjából a Duna vonalánál fog járni, és a frontvonal mentén, illetve annak előoldalán dél, délnyugat felől szalagszerűn, egymást követve érkezhetnek heves zivatarrendszerek. Jelentős mértékű szélnyírás is lesz a légkörben, így

szupercellák, valamint bow-echos zivatarláncok is keresztül szelhetik az Alföldet.

Ezeket heves, akár 90-100 km/h meghaladó kifutószél, jégeső (1-4 cm átmérőjű) kísérheti. Az egymás után érkező, önmagunkban is intezív zivatargócok kiadós felhőszakadást (rövid idő alatt 30-40 millimétert meghaladó csapadékot) is hozhatnak, így nagy eséllyel alakulhatnak ki villámárvízek, vízátfolyások.

Mint minden zivataros helyzetben, így most is van bőven bizonytalanság a várható események kapcsán. Ugyanis az a forgatókönyv is bekövetkezhet, hogy a front keletebbre jut és a zivatarok nagyrésze a Tiszántúlon vagy az országhatáron kívül fog kialakulni. Emellett a front előtti felhőfedettség is meghatározó lesz a zivatarok hevessége szempontjából. 

WRF modellünk előrejelzésein a két lehetséges forgatókönyv

Hozzászólnál? Várunk Viber csoportunkban!

Borítókép: Stormphase korábbi fotója

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2023.09.22 14:35


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Egyre melegebb idő jön hétvégén