Heves jégeső pusztított Buenos Aires közelében

Heves jégesővel kísért zivatarok okoztak jelentős károkat Argentína keleti partvidékén, nem messze a fővárostól.

Hatalmas jégszemek kísérték vasárnap délután Argentinában, a főváros Buenos Aires-től valamivel délebbre fekvő Santa Clara del Mar környékén kialakult zivatarokat. A jégszemek mérete több helyen elérte egy tenisz labda méretét, de volt ahol ettől nagyobb darabok is potyogtak, melyek szélvédőket, ablakokat törtek be. A jég méreténk kívül annak mennyisége is tekintélyes volt. Buenos Aires-be vezető egyik út mentén, valamint Mar de Plata-ban is a jégtől fehérlett a felszín.

 

Forrás: Meteorología Argentina y mundial/Facebook

A heves zivatarok kialakulása nem meglepő, hiszen a poláris és trópusi eredetű légtömeg találkoztak egymással az említett térségben, ami nagy mértékű légköri instabilitáshoz vezetett. 

A légtömegek közötti különbségek egyébként a hőtérképen is látványosan jelennek meg: Argentína északi részén igazi hőség uralkodik 34-35 fokos maximumokkal, míg Patagónia és Tűzföld (az ország déli csücske) felett sarkvidéki eredetű légtömeg foglal helyet. Itt a napi csúcshőmérséklet 5, néhol 0 fok körül alakul. 

A vasárnap mért legmagasabb hőmérsékletek Dél-Amerikában. Forrás: Ogimet.com

Mindez nem számít extrémnek, hisz Argentína észak-déli kiterjedés több mint 3700 kilométer, így több éghajlati övet is magába foglal. 

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2020.07.20 18:14


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Hó és jég, reggel dér fehérített
Tuba Budapest felett, gyönyörű szivárványok és látványos virgák az országban