Hidegfront után kellemes ősz

Pénteken és szombaton eső, zápor, helyenként zivatar is lehet, de vasárnapra kellemes kirándulóidő várható országszerte.

A hét első felében változékony időjárás volt jellemző hazánkban, és ezt követően sem lesz hosszabb ideig tartó nyugalom.

Pénteken északnyugat felől megvastagszik a felhőzet egy érkező hidegfrontnak köszönhetően, a nap közepétől pedig észak-északnyugat felől kisebb esőre, záporokra kell számítani, de a Dunántúl északi felén és az Északi-középhegység térségében egy-egy zivatar is kialakulhat. Legkisebb eséllyel a déli, délkeleti országrészben várható csapadék. A szél északnyugatira fordul, elsősorban a Dunántúlon és a középső országrészben megélénkül, de északnyugaton és zivatarok környezetében egy-egy erős lökésre is számítani kell. Hajnalra 8 és 14°C közé hűl le a levegő, de a derültebb, kezdetben még szélcsendesebb völgyekben ettől 1-2 fokkal hidegebb is lehet, délután 18-23°C közötti értékekre van kilátás.

Szombatra nyugaton, délnyugaton felszakadozik a felhőzet, hosszabb napos időszakokra van kilátás ezeken a területeken, ezzel szemben a Dunától keletre eső tájakon és a Dunántúl északi részén még több felhő lesz az égen, errefelé még kisebb eső, egy-egy zápor kialakulhat. A nyugatias szél még mindig többfelé élénk marad. Hajnalra a derültebb nyugati, délnyugati tájakon, valamint északon várható a legalacsonyabb minimum-hőmérséklet, 6-8°C körüli értékekre van kilátás, máshol 10-12°C köré hűl a levegő. A szélvédettebb északi völgyekben helyenként pára- és ködfoltok előfordulhatnak. Délutánra a naposabb tájakon 21-23°C köré melegszik a levegő, a felhősebb területeken viszont általában valamivel 20°C alatt marad a hőmérséklet.

Vasárnap hűvös, többfelé hideg reggellel indul a nap, ugyanis egyre kevesebb felhő lesz felettünk, valamint a légmozgás is mérséklődik, legyengül. Emiatt 6-11°C közé hűl le a levegő, de a szélvédett, derült völgyekben ettől pár fokkal hidegebb is lehet a hajnali órákban. A szélvédett északi völgyekben és északkeleten pára- és ködfoltok ismét kialakulhatnak. Napközben viszont már kevesebb felhő mellett hosszabb napos időszakokra van kilátás, és a levegő is kellemesen felmelegszik délutánra, 21 és 25°C közötti értékeket mérhetünk.

Hétfőn még folytatódik a kellemes kora őszi időjárás, majd keddre egy erős hidegfront érkezhet, melynek következtében csapadékos, kellemetlenül hűvös, kissé szeles idő várhat ránk a hét második napján. Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket nyomon követhetik ITT.

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2013.09.12 14:19


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Egyre melegebb idő jön hétvégén
Véget ér a hűvös időszak, vasárnap újra 25 fok lesz