Hétvégén kánikula

Érkezik a hőség, egyben előrejelzési versenyünk következő fordulója is: vajon hány fok lesz a hétvégén?

Végre megszakad a szerencsétlen sorozat és hétvégére nem romlik el az időjárás, olyannyira nem, hogy napról-napra melegebb időre van kilátás, péntektől már országszerte 30 fok közelébe kúsznak majd a hőmérsékletek, szombaton és vasárnap pedig délen-délkeleten akár 34-36 fokig is emelkedhet majd a hőmérséklet. Bátran kijelenthetjük: kánikulára készülhetünk!

Kíváncsiak vagyunk, hogy ki, mennyire meleg időre számít a hétvégén, emiatt is írtuk ki Előrejelzési versenyünk következő fordulóját, melyben azt kell megjósolni, hogy vasárnap mennyi lesz az országos csúcshőmérséklet. A tippeket szerda délig várjuk!

Igazi strandidőre készülhetünk, érdemes lesz tehát vízpartok, strandok közelébe menni a hétvégén, átmeneti felfrissülést ugyanis csak helyi záporok, zivatarok hozhatnak majd. 

Hétvégére várhatóan a most még 20 fokos Balaton vize is jó pár fokkal melegebb lesz, a Balaton Sound résztvevői is jó időnek örülhetnek majd Zamárdiban, az időnként megnövekvő gomolyfelhőkből kialakuló záporok, zivatarok esélyét azonban itt sem lehet kizárni.

A hőség átvészelésére következzen néhány táplálkozási tanács:

- Törekedjünk arra, hogy egy-egy kánikulai napon legalább 2,5-3 l folyadékot megigyuk, lehetőleg kerülve a kávét és a cukros üdítőket, ugyanis ezeknek erős vízelvonó hatása van a szervezetre. Szomjoltásra, és egyben belső hidratálásra a legjobb a citromos víz.

- Nem érdemes fűszeres, csípős ételeket fogyasztani, ugyanis ezeknek is vízelvonó hatásuk van; a hőség ráadásul fokozza a puffadásos bélpanaszokat, a fekélybetegek gyomorfájdalmai erősödhetnek, nem érdemes tehát nehéz ételekkel még nehezebbé tenni saját helyzetünket. 

- Ajánlott sok A-, B2-, és C-vitamin tartalmú ételt fogyasztani, illetve kálium és a foszfor bevitel is segíthet. Ezt az indokolja, hogy ilyenkor gyengül a szervezet ellenálló képessége, s mivel a meleg idő egyébként is kedvez a kórokozók elszaporodásához, érdemes nagyobb figyelmet fordítani immunrendszerünk erősítésére. 

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2011.07.05 16:44


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Invazív halak fenyegetik a Balatont
Három nap alatt 5 centiméterrel emelkedett a Balaton vízszintje
Egyre sósabb a Balaton vize