Hétvégén jön a Mennyei Palota

A számítások szerint a húsvéti hosszú hétvégén fog lezuhanni, illetve Földünk légkörében elégni az első kínai űrállomás.

Nagyon kicsi az esélye, hogy Európa térségében lépjen a Föld légkörébe, de még is említést érdemel a hosszú hétvégén várható „Mennyei Palota-1” névre keresztelt /Tienkung-1/ kínai űrállomás érkezése. 

Kína 2016-ban kezdte használni a modernebb Tienkung-2 űrállomást. 2011. szeptemberében felbocsátott elődjét gyakorlatilag magára hagyták, aztán egy idő után meg is szakadt vele a földi irányítás kapcsolata.

Előrejelzés a Tienkung-1 légkörbe történő lépésének időpontjára (Forrás: ESA)

Szombaton érhet véget a Tienkung-1 "élete"

Az egyre csak süllyedő, 10,4 méter hosszú, 8,5 tonnás szerkezet sorsa nagy valószínűséggel március 31-én, szombaton pecsételődik meg. A jelenleg nagyjából 29 ezer kilométer/órás sebességgel száguldó szerkezet java része el fog égni a légkörbe lépéskor, és csak kisebb darabjai érhetik el a Föld felszínét.

Az űrállomás földi légkörbe való lépésének lehetséges zónája (Forrás: Space.com)

43. északi szélesség és 43. déli szélesség közé várható bolygónk légkörébe való érkezése, amelyet heves fényjelenség kísérhet. Amennyiben felettünk a hosszú hétvégén a felhőzet elvékonyodik, és felvillanó fényjelenséget tapasztalunk, még az is lehet, hogy az űrállomás légkörben elégő darabjainak fénycsóváját látjuk.

Borítókép: Space.com

Szerző: Időkép
Megjelent: 2018.03.29 13:09


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Nem egy csillag, hanem a Nemzetközi Űrállomás ragyogott fel kedd este az égen
Az Ördög üstököse és a Nemzetközi Űrállomás egyszerre volt látható
A telihold előtt sikerült lefotózni a Nemzetközi Űrállomást