Hétvégén felettünk vív csatát a hideg és a meleg

A sarkvidéki hideg és a szubtrópusi meleg légtömeg feszül egymásnak Közép-Európa felett a következő napokban.

Hétvégén egy erős hidegbetörés hoz igazi téli időjárást Európa északi felére. A kontinens északi, északkeleti területeit nagy mennyiségű, az átlagosnál hidegebb levegő árasztja el, ami egészen a Brit-szigetekig eljut. Hétvégére pedig a Kárpátok hegykoszorúját is körülöleli majd. A Kelet-Európai síkságon hétvégén többfelé alakulhatnak -20, -25 fok körül a minimumok, de Lengyelország északkeleti területein is -15, -20 fok körüli fagyok jöhetnek. A maximumok is bőven fagypont alatt lesznek, több helyen napközben sem lesz melegebb a levegő -15 foknál.

Az ECMWF vasárnap délutánra vonatkozó előrejelzésein a kb. 1500 méteres légréteg hőmérsékletét és annak átlagtól való eltérésének mértékét láthatjuk. (Forrás: WXCharts.com)

Erre a hideg légtömegre futnak rá nyugat felől a polárfront (vagyis a sarkvidéki hideg és mérsékelt övi meleg levegőt elválasztó frontálzóna) mentén mozgó ciklonok, melyek jelentős havazást hozhatnak Németországba, Csehországba, Lengyelországba, Szlovákiába és Ukrajnába is a hétvége folyamán. Kiterjedt havazás alakulhat ki vasárnap és a jövő hét elején Nagy-Britanniában is.

De mi a helyzet a Kárpát medencével? Eljut hozzánk is a hideg?

Úgy tűnik a Kárpát-medence a hideg és meleg levegő frontvonalában fog elhelyezkedni. A Nyugat-Európa felett jelentősen kimélyülő magassági teknő előoldalán erős délies áramlás fog kialakulni, ami  szubtrópusi eredetű meleg levegőt szállít majd térségünkbe. Ebből a melegből hazánknak is bőven kijut: a hét második felében a déli tájakon

15 fok körüli maximumok is lehetnek.

A tavaszias meleg azonban csak a déli országrészt veszi uralma alá, péntektől ugyanis az északi, északkeleti tájakra egyre több hideg szivárog be felszín közelében a Kárpátok hágóin keresztül. 

WRF animációnk a 2 méteres hőmérséklet alakulásáról

Hazánk időjárása tehát a szerdaihoz hasonló módon "ketté lesz vágva", de attól nagyobb hőmérsékleti kontraszt is kialakulhat. Míg délen bőven 10, néhol 15 fok feletti maximokra van kilátás, addig északon 10, több helyen 5 fok alatt alakulhat a csúcshőmérséklet. 

A fejünk felett hullámzó frontrendszerből északon várható csapadék, ami főleg eső lesz, de jó feltételek alakulhatnak ki az ónos eső kialakulásához is. Erről és a hétvégén várható időjárásról azonban hamarosan külön cikkel jelentkezünk.

 

Borítókép: ENef (Csopak)

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2021.02.03 16:48


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Főn melegítette a levegőt a Mátra, Bükk és a Zemplén lábánál
Zivatarok robbantak ki szombaton, miközben keleten meglett a 30 fok
Viharokkal érkezik a keddi hidegfront