Egy órával kevesebbet alhattunk

Vasárnap hajnalban megkezdődött a nyári időszámítás.

Mint már sok-sok éve, idén is március utolsó hétvégéjén a szombatról vasárnapra virradó éjjel kellett átállítani az órákat nyári időszámításra, így ez most március 27-én hajnalban volt esedékes.

Az átállítással szerencsére egyre kevesebbet kell bajlódni: a számítógépek, laptopok és okostelefonok ugyanis már automatikusan beállítják a megfelelő időszámítást, a kézi utánállításra többnyire már csak a faliórák, a régebbi karórák és a régebbi típusú mobiltelefonok esetében van szükség.

Fotó: Novák Titanilla

Magyarország a Közép-Európai Időzóna (CET) részeként a télen használatos világidő (UTC)+1 óráról tér át a nyári időszámításra, mely a világidőhöz képest 2 órával "jár előbbre" (a világidőben nincs óraátállítás).

Miért állítunk?

Hazánkban 1980 óta használatos a téli-nyári időszámítás rendszere. Akkor még valóban tudtak energiát megspórolni, de napjainkban inkább csak kellemetlenséget, valamint egyes informatikai rendszerekben hibákat okoz. További félreértésekre adhat okot, hogy tengerentúlon nem ezen a hétvégén állítják át az órákat.

Mikor szűnik meg az óraátállítás?

Az Európai Parlament 2019 tavaszán megszavazta ugyan az óraátállítás uniós szintű eltörlését, viszont a koronavírus-járvány miatt ezt elhalasztották, és az óraátállítás eltörlésének témakörét így tovább napolják.

Borítókép: Szerkesztőségünk fotója

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2022.03.25 14:25


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A sarki fény is megjelent a nap végére
Felhővarázs Szombathely felett május első reggelén
Állati melegen indult a hét