Hétfőtől elromlik az idő

Esős, záporos, zivataros és szeles idő jön lehűléssel.

Ezúttal egész hétvégén kitart a szép idő, csak utána romlik el. Érdemes még feltöltődni a vasárnap hátralévő részében. 

Egy hullámzó front vet véget a csodás tavaszi időnek, a Dunántúlon fátyolosodni kezd az ég, estére megvastagszik a felhőzet és nyugaton már késő délután kialakulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. Éjjel a Dunántúlon, majd a középső tájakon kopoghatnak az eső-, záporesőcseppek,

hétfőtől csapadékosra, szelesre fordul az idő.

Napközben sokfelé számíthatunk esőre, záporokra, helyenként zivatarokra, amelyek kiadós csapadékot dobhatnak le. Alább WRF modellünk előrejelzése mutatja hol, mikor számíthatunk zápor, zivatar érkezésére:

WRF modellünk előrejelzése kedd reggelig

A középső és északi tájakon valószínű a legtöbb, 15-20 mm-t meghaladó mennyiség. A front szeles napokat hoz, eleinte a délies, majd az északnyugatira forduló élénk szélhez társul helyenként erős széllökés, zivatar környezetében viharos lehet. A maximumok 14-22 fok között alakulnak, a csapadék érkeztével hirtelen, több fokot visszaeshet a hőmérséklet.

Kedden keleten, északkeleten tart ki legtovább az esős idő, miközben nyugat felől elkezd felszakadozni a felhőzet. A napos időszakok mellett elszórtan újra kialakulnak záporok, kisebb eső, néhol zivatar. Az északnyugati szél élénk, több helyen erős lesz. Fokozatosan visszaesik a hőmérséklet, 10-19 fok közötti csúcsértékeket várhatunk, északkeleten lesz hidegebb. Szerdán 11-17 fok között tetőzik a hőmérséklet, a szeles idő megmarad, a dunántúli, középső tájakon erős lesz az északnyugati szél. A napos-gomolyos időben a középső, keleti tájakon valószínű még záporok kialakulása. 

A jelenlegi számítások szerint a hét második felében elkezd visszamelegedni a levegő.

Borítókép: Papp Péter

Szerző: Herrmann Dóra
Megjelent: 2023.04.23 12:53


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Főn melegítette a levegőt a Mátra, Bükk és a Zemplén lábánál
Zivatarok robbantak ki szombaton, miközben keleten meglett a 30 fok
Viharokkal érkezik a keddi hidegfront