Ma újra megdörrenhet az ég

Mediterrán ciklon érkezik délnyugat felől, szelet, csapadékot hoz magával, emellett nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt.

Mozgalmas idővel indul az új hét, délnyugat felől ugyanis mediterrán ciklon éri el hazánkat, mely szeles időt és csapadékot hoz magával. 

A ciklon melegfronti felhőzete estétől borítja be fokozatosan hazánkat, délnyugat felől egyre többfelé ered el az eső. Nagyobb mennyiségű csapadék a Dunántúlon hullhat, keleten viszont csak kevés eső várható, az sem mindenhol. Feltámad a keleties szél, többfelé erős lökések kísérhetik.

A mediterrán ciklon kialakulása és fejlődése a műholdfelvételen, valamint a WRF modell előrejelzése a ciklon útvonalára vonatkozóan 

Napközben megérkezik a ciklon hidegfrontja, szokatlan módon délnyugat felől. Így a zárt felhőzet fokozatosan felszakadozik, gomolyos szerkezetűvé válik. Ahogy a hidegfront labilizálja fölöttünk a légkört, úgy egyre többfelé alakulhatnak ki

záporok, zivatarok a délutáni, kora esti órákban.

Ezúttal már keleten is nagyobb területet érinthet a csapadékhullás.

Délnyugat felől érkezhetnek a záporok, zivatarok WRF modellünk előrejelzése alapján

A zivatarokhoz jelentős mennyiségű csapadék, helyenként jégeső, valamint erős, viharos szél társulhat. Zivataroktól függetlenül is élénk, erős marad a légmozgás, a szél iránya napközben délire-délnyugatira fordul.

Jelentős lesz a hőmérsékleti kontraszt, 

miközben az Északi-középhegység térségében és az Alpokalján csak 15-18 fok között, addig a Dél-Alföldön 25 fok közelében alakulhat a csúcshőmérséklet.

Kedden már kevesebb helyen, elsősorban az Alföldön és északkeleten fordulhat elő csapadék. Az északnyugati szél élénk, néhol erős lesz. 15-20 fokos maximumokra készülhetünk. 

Borítókép: Géczi Roland

Szerző: Időkép
Megjelent: 2020.09.27 15:12


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Főn melegíti a levegőt a Mátra, Bükk és a Zemplén lábánál
Hétvége: kora nyárias meleg, de a záporoktól, zivataroktól még nem szabadulunk meg
Délnyugaton csak 15, északkeleten 27 fok lesz ma