Helyenként -10 fok is lehet hétvégén

Csípősebb hajnalokra ébredhetünk hétvégén. A hideg reggelek mellett viszont sokat süthet a nap is.

Egy tőlünk keletre zajló erős hidegbetörésből kap egy kis kóstolót a Kárpát-medence. A kemény mínuszoktól ugyan megvéd minket a Kárpátok hegykoszorúja, a hágókon becsordogáló hideg viszont épp elég lesz ahhoz, hogy egyes tájakon csípős legyen a szombat és vasárnap reggel.

Az ICON  850 hPa-os szintre (kb. 1500 méteres) magasságra vonatkozó hőmérsékleti előrejelzéséből készült animáció, ami jól bemutatja a tőlünk keletre zajló hidegbetörést: Forrás: WXCharts.com

Szombat hajnalra gyengén felhős és többfelé csípős reggelre ébredhetünk: a szélcsendesebb

keleti, északkeleti tájakon -10, -7 fokig süllyedhet a hőmérő higanyszála,

de az északi fagyzugos tájakon -11, -13 fok is előfordulhat. Máshol -6, +1 fok közötti minimumokra van kilátás. A szelesebb Nyugat-Dunántúlon lesz enyhébb az idő. Napközben sok napsütésben bízhatunk, számottevő csapadék nem valószínű és a délkeleti szél is csak északnyugaton élénkülhet meg. A legmagasabb hőmérséklet 1 és 6 fok között alakulhat.

Györkő Zsombor fotója

Vasárnap kezdetben sok napsütésre van kilátás. Ismét északkeleten lesz leghidegebb a reggel, -9, -7, a fagyzugos helyeken -10 fokig hűlhet le a levegő. Másutt -6, -1 fok ígérkezik. Napközben több helyen élénk, a Dunántúlon erős lökések kísérhetik a déli-délnyugati szelet. Ezzel egy időben nyugat felől egyre inkább megnövekszik a felhőzet, és késő este helyenként már eső, havas eső is előfordulhat. A csúcshőmérséklet 6 és 12 fok valószínű, a szelesebb dunántúli tájakon mérhetjük a legmelegebbet. 

Kövesd folyamatosan frissülő előrejelzéseinket ITT.

Borítókép: Kristó Bianka

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2020.02.05 18:20


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Ilyen időjárás várja a Tour de Hongrie mezőnyét az első szakaszon
Több, mint 10 fokos kontrasztot okoz a front észak és dél között
Előbb északkeletre, majd a Dunántúlra hoz zivatarokat a front