Havazni fog északkeleten csütörtökön

A Zempléni-hegységben péntek hajnalig több centi hó hullhat, de síkvidéken is kialakulhat átmeneti hótakaró.

Szokatlan irányból, kelet, északkelet felől éri el térségünket csütörtökön egy sekély ciklon, mely a fölöttünk lévő hideg levegővel társulva télies időt hoz az északkeleti országrészbe. 

Az ország északkeleti csücskében már csütörtök reggel havazás kezdődhet, majd ez a csapadékzóna lassanként nyugat felé terjeszkedik, délutánra a Tiszántúl nagy részén és az Északi-középhegység keleti felén csapadékosra fordul az idő. Vegyesen várható eső, havas eső, különösen északkeleten és a Zempléni-hegységben, Bükkben havazás. A legtöbb hó Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében és a Zempléni-hegységben várható,

a magasabban fekvő tájakon 5-8 centi hó hullhat éjfélig.

WRF-modellünk így várja a holnapi csapadékhullást a keleti, északkeleti országrészben:

Nyugatabbra ugyanakkor nem várható csapadék, főként a Dunántúlon hosszabb időszakokra a nap is kisüt, itt viszont erős lesz az északnyugati szél, csak úgy mint északkeleten, ahol emiatt hófúvás is kialakulhat. A csúcshőmérséklet északkeleten mindössze 1 és 6, máshol 7 és 12 fok között alakul, északkeleten a csapadék megérkeztével hűlni fog a levegő.

Pénteken eleinte még északkeleten és a hegyekben havazhat, majd napközben egyre inkább az eső lehet a jellemző csapadékforma, a havazás a magasabb hegycsúcsokra szorul vissza.

Borítókép: Márton Áron


Szerinted is a bolondját járatja velünk április?

◎ Volt már máskor is havazás áprilisban, engem nem lep meg

◎ Igen, fagy, havazás, mi ez, ha nem áprilisi tél?

Szerző: Időkép
Megjelent: 2023.04.05 11:52


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

27-28 fok is lehet délen péntek délután
Nem lesz zavartalan az idei fesztiválszezon kezdete Sopronban
Gyönyörű májusi idővel indul a hét, az esőre még várni kell