Több helyen havazott

Tegnap a reggeli órákban egy mediterrán ciklon csapadékmezője érte el az országot, egyre több helyen havazott.

Keletre is érkezik (21:45): A Tiszántúlról is egyre több helyen jelentenek észlelőink havazást, miközben a Mecsekben helyenként már 10-15 cm friss hó hullott.

Megállt (16:30): Az egy órával ezelőtt említett vonalon megállt a havazás, Budapesten várhatóan már nem ered el a hó.

Budapest határán kopogtat (15:25): Pár perce Érden is elkezdett szállingózni a hó, mostanra a Kőszeg-Mór-Jászberény vonalig ért fel a csapadéksáv.

Észak felé terjed (14:30): Tovább terjedt észak felé a havazás, jelenleg a Szombathely-Veszprém-Szolnok vonaltól délre havazik. Kaposváron már 5 centi hó hullott.

Kapcsolódó térkép (fent): Hol havazik most? - Kaposújlak (fetcroll fényképe, alább):

Hazánktól délre mediterrán ciklon örvénylik, mely időjárásunk alakításába döntően beleszól. A légörvényhez kapcsolódó felhőzet mostanra már az egész országban borult időt okoz, délnyugat felől egyre több helyen havazik is, főként a Dunántúl déli felén helyenként intenzíven, mint az a lenti látható képen is látható, melyet Kiskorpádon Tili Kornél készített nem sokkal ezelőtt, amit ezúton is szeretnénk megköszönni! További képek a havazásról képtárunkban találhatók.

Előrejelzésünk szerint a délutáni órákban még nagyobb területre terjed ki a csapadék, az északkeleti és északnyugati megyéket kivéve több helyen várható legalább hószállingózás, kisebb havazás, de főként a Dunántúl déli felén, az Alföld délnyugati részén jelentősebb havazásra is készülhetnek az arrafelé élők. Így az esti órákig főként ezeken a tájakon helyenként 3-8, a Mecsekben 8-10 cm friss hótakaró is kialakulhat. A következő napok közül legközelebb szerda délután, csütörtök hajnalban van esély több helyen az országban kisebb havazásra.

Szerző: Cséki Gergő, Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2011.12.19 11:56


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Záporok, zivatarok jönnek május első napjaiban
Örülhetnek a növények: kiadós eső érkezett
4-5 centi friss hó borította a Kékest