Havazott a Kékestetőn

Megérkezett a tél hazánkba: az ország legmagasabb pontján 0 fokot mértek és havazott is kedden.

Friss: Hétfőn érkezett hazánkba egy tőlünk nyugatra elhelyezkedő ciklon csapadékmezője, mellyel párhuzamosan fokozatosan hideg levegő áramlott először a Dunántúlra, majd az ország keleti felére is. Az 1014 méter magasan fekvő Kékestetőn a kedd reggeli órákban 0 fokot mértek, az ott elhelyezett Webkamera szerint hó esik, mely a képen látható ház tetején, ill. a talajon is megmarad.

A jobb oldali képen látható hógolyót a Dunántúl legmagasabb, 882 méteres pontján, Írott-kőn készítette Snowcrazy nevű észlelőnk.

Hamarosan az ország más magasabb pontjain is átválthat az eső hóba. A dobogókői automatánk fél 11-kor például 0,2 fokot mért, a hőmérséklet folyamatosan csökken. Délutántól azonban fokozatosan megszűnik a csapadék, és északnyugat felől egyre többfelé szakadozik fel a felhőzet.

Az Index.hu fotósa által készített fényképen már megidéződik a téli hangulat: a frissen lehullott őszi faleveleket szépen befedte a nem túl vastag hóréteg.

Fotó: Index.hu

Fotó: Kékestető.hu

A hét további részében délnyugat felől azonban egyre enyhébb léghullámok érik majd el hazánkat, így jellemzően nyugodt, napos, csapadékmentes időre számíthatunk; csak a szél élénkülhet meg időnként. Hajnalonként többfelé lehet gyenge fagy és ködfoltok is nehezíthetik a közlekedést. 

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2010.10.26 10:23


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

4-5 centi friss hó borította a Kékest
Mediterrán ciklon okoz havazást az Alpokban és az Appenninekben
Vajon látjuk majd az év negyedik teliholdját?