Havazhat nőnapon

A csütörtöki napon észak-északkeleten többfelé volt kisebb hóesés, a hétvégén már kellemesebb időre számíthatunk.

Északon havazik (tegnap 20:31): Tatabányán és Győrben is havazik, az osztrák határon csepeg az eső, látható térképünkön.

Napok óta élvezhetjük a Nap melegengetős sugarait, száraz, ám az évszakhoz képes hidegebb időben volt részünk a hét első felében. Szerdán hajnalban a felhőtlen, szélcsendes időjárásnak köszönhetően északkeleten többfelé -10 és -13°C köré hűlt a levegő, de sehol sem mértek -4, -5°C-nál melegebbet.

Csütörtökön viszont gyengülő frontrendszer éri el hazánkat, melynek hatására reggelre nyugat felől erősen megnövekszik a magas-, majd a középszintű felhőzet. Ekkor az ország keleti harmada fölött még derült lesz az ég. A minimumok többnyire -2 és -8°C között, az északkeleti határszélen és az Északi-középhegység szélvedett völgyeiben néhol -10°C körül alakulnak.  

Napközben mindenütt erősen megnövekszik a felhőzet, az ország északi felén a borult égből szórványosan számíthatunk csapadékra, északnyugaton vegyes halmazállapotban, míg északkeleten inkább havazás formájában.  Alacsony fekvésű területeken azonban megmaradó hó nem várható. A szél délutánra a Kisalföldön megélénkül.

Holnap tehát kettős fronthatás terhelheti szervezetünket, ez leggyakrabban fejfájással, a koncentrációs képességek romlásával járhat.  

Hétvégén a magasban erőteljes melegedés várható, így szervezetünket melegfronti tünetek terhelhetik. Szombaton több órás napsütésre, csak időnkénti felhősödésre van kilátás, vasárnap viszont helyenként záporos csapadék is előfordulhat.  A hajnali órákban gyengén fagyni fog, délutánonként 10°C közelébe melegszik a levegő.

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2012.03.07 15:13


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Fagyott péntek reggel is: néhol -3 fokig hűlt a levegő
Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne
Keleten 15 fokkal volt melegebb, mint az Alpokalján