Havazott nyugaton

A Dunántúlra viharos széllel hidegebb levegő érkezett, a magasabban fekvő tájakon több helyen havazott.

17 fok Békésben (15:00): Az ország délkeleti szegletében több helyen is 16-17 fokig melegedett a levegő, ugyanakkor a Dunántúl nagy részén csupán 1 és 5 fok közötti értékek jellemzők. Közben az intenzívebb csapadéktevékenység egyre inkább a Duna menti területekre korlátozódik, havas esőt már csak Zircről és Lábodról jelentenek észlelőink .

Jobbra: Látványos felhőzetet produkál a front Püspökladányban. Kenguru10r fotója, köszönjük!

Viharos szél tombol a Dunántúlon (13:10): A Duna vonalától nyugatra többfelé fúj viharos északi, északnyugati szél, Fonyódon elhelyeztt másodperces szélmérőnk az elmúlt órában 92 km/órás lökést regisztrált. Széltérképünk >>>

Tél és tavasz egyszerre van jelen (11:53): A Nagykanizsa-Veszprém vonal mentén mindössze 0, +1 fokot mutatnak a hőmérők és több észlelőnk beszámolója szerint szakad a hó a térségben. Ugyanakkor a Tiszántúl déli részén szinte tavasziasan enyhe az idő, errefelé már 13-14 fokig melegedett a levegő.

Balra: Dombi Attila képe Zircről. Óriási pelyhekben szakad a hó. Köszönjük a fotót!

Intenzív jégeső Vácon és Törökbálinton (10:40): A főváros térségében intenzív záporok alakultak ki, melyek közül nem egyet kísér jégeső. Eközben Sopronban és Kőszegen 3 centiméteresre hízott a hótakaró.

Fehéredik az Alpokalja (9:08): Továbbra is havas eső, illetve hó esik az Alpokalján, Kőszegen és Sopronban is fehéredik a táj.

Jobbra: Bomiko képe Kőszegről, köszönjük!

Havazik Kőszegen (7:13): Sopronból havasesőt, míg Kőszegről havazást jelentettek észlelőink háromnegyed 7 körül. A térségben fagypont körül alakul a hőmérséklet.

Előzmények

Szerda estig elsősorban a Dunántúlon, a főváros környékén és az Északi-középhegység térségében folytatódik tovább a csapadékos időjárás, több helyen további jelentős csapadék hullhat. Ugyanakkor az Alföldön számottevő eső nem várható, a délkeleti, keleti tájakon a hőmérséklet a maihoz hasonlóan ismét elérheti a 15-16 fokot.

Balra: A hőmérséklet alakulása kedd délután nem sokkal 13:30 perc előtt

A hét harmadik munkanapján a Dunántúlon mindezek mellett egyre nagyobb területen megerősödik, viharossá fokozódik az északi, északnyugati szél. A legerősebb lökések a Balaton térségében akár a 80-90 km/órát is elérhetik. Ezzel együtt hidegebb levegő is árasztja el hazánk nyugati tájait, olyannyira, hogy elsősorban a Bakonyban az eső egyre inkább havas esőre, havazásra válthat. Az alacsonyabban fekvő területeken megmaradó hóra nem számíthatunk, ugyanakkor a Bakony magasabb csúcsai átmenetileg újra fehérbe öltözhetnek, 500-600 m fölött akár 5-10 centiméteres hótakaró is kialakulhat. 

Ez azonban nem ígérkezik tartósnak, a hét második felében ismét enyhébb léghullámok érkeznek, az igazi tél továbbra sem tér vissza.

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2014.02.11 13:55


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Halókkal köszönt be a május
Felhővarázs Szombathely felett május első reggelén
Erős szél korbácsolja fel a Balaton vizét