Havazással tér vissza hétvégén a tél az Alpokba

Már 400 méteres magasságtól havazásra lehet számítani az osztrák, német, olasz vagy svájci hegyekben. Hétfő reggelig akár 50-80 cm hó is hullhat az északi oldalon.

A hozzánk is erős lehűlést és csapadékos, szeles időt hozó hullámzó hidegfront az Alpokba igazi téli időt hoz a hétvégére.

A hideg két hullámban érkezik. Az első már pénteken eléri az Alpok hegyeit, de ez még inkább esőt hoz az alacsonyabb részeken, 1600-1800 méteres magasság felett kell havazásra számítani - írja partnerünk, a Síelők.hu.

Szombatról vasárnap virradóra érkezik a komolyabb lehűlés és havazás. Ekkor Ausztria középső részétől Tirolon és Vorarlbergen át Svájc keleti és középső részéig már 400 méter felett havazhat, ebben a magasságban vizes, tapadós hó a valószínű. A magasabban fekvő salzburgi és tiroli völgyekben, 800-1000 méteres magasságban 10-15 cm friss hó hullhat. Az osztrák hegyek északi oldalán a helyi meteorológiai intézet (ZAMG) becslése szerint

50-80 cm is hullhat hétfő reggelig.

Várható időjárás Ausztriában vasárnap

Citromsárga figyelmeztetés érvényes 7 tartományban a várható havazás és viharos szél miatt

(Képek forrása: ZAMG)

Olaszországban az Alpok középső és keleti része sem marad ki a havazásból. Az ismertebb és magasabban fekvő településeken pl. Livigno , Cortina d'Ampezzo vagy Madonna di Campiglio 15-20 cm friss havat várnak a helyi meteorológusok. 

Hétvégén még lehet síelni az osztrák gleccsereken, a nem gleccser síterepek már bezártak. A túrázók télies viszonyokra készüljenek a hegyekben. 

Az előrejelzések szerint esély van arra, hogy május közepéig folytatódhat az átlagosnál hidegebb időjárás, amely azt jelenthetné, hogy május lehet az első hónap Ausztriában, amely megtöri a mostani sorozatot. Ausztriában

az utolsó 13 hónap mind melegebb volt

az adott hónap átlagánál. Ez rekord, ilyen hosszú sorozat még nem fordult elő Ausztriában. A hónapoknál az 1981 és 2010 közötti időszak átlagait számolják.

Borítókép: A 2962 m magas Zugspitze csütörtöki webkameraképe (forrás: DWD)

Szerző: Időkép
Megjelent: 2019.05.03 11:36


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Nem lesz fehér a táj
A Magas-Tátrában még a tél az úr
Így szakad le ránk a fagyokat hozó hideg légtömeg