Havazással indul az advent

Többfelé havazott, néhány út járhatatlanná vált. Közben megerősödött az északi szél is.

A Balaton-Budapest vonalon továbbra is erős, olykor viharos lökések kísérik a szelet. Már csak a Viharsarokban és az Alpokalján szállingózik a hó. Éjszaka a felszakadozott felhőzettel borított területeken erős fagy várható.

Egyre hidegebb van (16:25): Lement a Nap, így egyre jobban hűl a levegő: az ország nagy részén fagypont körüliek a hőmérsékletek. A Duna-Tisza közén kialakult összeáramlási zónából délután sokfelé havazott, a csapadék csak lassan tolódik kelet felé, jelenleg délkeleten szállingózik a hó.

Körkép a hegyekből (14:15): A Nagy Hideg-hegyen, a Kékesen és a Karancson található webkameránk képe is télies nyugalmat áraszt magűból.

Jeges szél fúj (14:00): Az ország nagy részén szeles az idő, ez tovább csökkenti hőérzetünket, gyorsan át lehet fagyni az utcán sétálva. Az Alpokalján emellett hózáporok vannak, a Duna-Tisza közén továbbra is többfelé havazik.

Lezárt, járhatatlan utak (11:00): A Füle és Polgárdi, valamint a Söréd és Csákberény közötti útszakaszokat hófúvás és jegesedés miatt lezárták. A lezárt Fejér megyei utak szinte járhatatlanok, mindkettőn balesetek történtek a reggeli órákban - adta hírül az MTI.

Viharos szél (10:50): A Dunántúlon és a középső területeken, továbbá északkeleten viharossá fokozódott az északnyugati szél, a Széchenyi-hegyen 75 km/h-s, míg Fonyódon 70 km/h-s lökést mértünk az elmúlt órában.

Nyugaton kisütött a Nap (10:00): A Dunántúl napsütéses, a Tiszántúl esős, míg a kettő között havas eső, hó hullik. Többfelé viharossá fokozódhat a szél, a Bakonyban és a Mecsekben hófúvás is lehet!

10 centi hó a Bakonyban (vasárnap, 23:40): Zircről 11 centi, Bakonyoszlopról pedig 9 centi havat jelentettek észlelőink, eddig itt esett a legtöbb.

Akadozik a közlekedés (vasárnap, 21:00): A 8-as főúton Devecser és Herend között már több autó és kamion áll az út szélén. Nagyon esik a hó, most értem haza Veszprémbe és egyetlen takarító géppel sem találkoztam - számolt be N. Pál nevű észlelőnk a térségből.

Terjeszkedik a havazás (vasárnap, 20:45): A Dunántúlon helyenként már kialakult néhány centi friss hó, az agglomerációban és a fővárosban, hó, havas eső, eső egyaránt előfordul, ugyanez jellemzi a Duna-Tisza közét is. Keleten továbbra is esős idő van. Közben a Dunántúlon kezd feltámadni a szél.

A Bakonyban jelenleg is havazik (vasárnap, 16:30): Hazánkban tovább folytatódik a nyirkos, hideg idő: eső, havaseső, hó is várható - így szinte minden csapadékformára fel kell készülnünk. Ahogy leszáll az éj nyugat felől egyre inkább havazás lesz jellemző, főként a Dunántúl és az Északi-középhegység területén számíthatunk majd rövidebb-hosszabb ideig megmaradó hóra, átmenetileg azonban várhatóan síkvidéken is gyönyörködhetünk majd benne. Legyünk nagyon óvatosak az utakon.      

Jön a következő csapadékhullám (vasárnap, 14:00): Nyugat felől érkezik az újabb csapadéktömb: az Alpokalján már havazik. A középső területeken borult az ég vagy havas eső hullik, keletebbre továbbra is eső áztatja a földeket.

Hófúvással indulhat a hétfő (vasárnap, 11:42): Hétfőn reggel a délnyugati megyékben, továbbá Fejér megyében akár hófúvás is kialakulhat.

5 centi is eshet (vasárnap, 11:40): A délután folyamán érkező csapadék a Dunántúl és az északi megyék mellett a középső területeken is egyre inkább hó formájában fog hullani, helyenként akár 5 centi friss hó is eshet.

Többfelé havazik (vasárnap, 9:30): Az Északi-középhegységben és a Bakonyban havazik, az agglomerációban vegyes halmazállapotú csapadék hullik, a Tiszántúl eső esik.

Az ország nagy részén fagypont körüliek a hőmérsékletek, Békéscsabán azonban már most 5 fok van.

A Kékesen már korán reggel seperni kezdték a havat, ott estig akár 5-6 centi is eshet!

Előzmények

Beköszöntött a december - és úgy tűnik, hogy vele együtt advent első vasárnapján az ország nagy részén beköszönt a tél is: a hideg idő mellett az érkező csapadék ugyanis hazánk északnyugati harmadán, azaz a Dunántúl nagy részén, északon és az Északi-középhegység térségében már hó formájában hullhat.

Vasárnap a nap második felében, késő délutántól ráadásul a lehulló hó egyre több helyen maradhat meg az említett országrészekben, így akár néhány, akár 3-5 centis friss hólepel, az Északi-középhegység egy részein pedig még ennél vastagabb hótakaró is kialakulhat. 

Ezzel ellentétben sajnos hazánk délkeleti harmadán, tehát a délkeleti megyékben valamit a keleti területeken várhatóan nem lesz elég hideg ahhoz, hogy hó essen, ezért ott a csapadék eső, maximum havas eső formájában hullhat.

Szerző: Kurunczi Rita, Nagy Márk
Megjelent: 2012.12.01 13:14


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne
Keleten 15 fokkal volt melegebb, mint az Alpokalján
4-5 centi friss hó borította a Kékest