Ónos esős éjjel

Melegfront érkezett, kezdetben mindenütt hó hullott, majd egyre több helyen ónos eső, eső váltotta fel a havazást.

16 fok a Kendig-csúcson (10:55): A Kőszegi-hegységben fekvő magaslaton 16 fokot mér automatánk, eközben keleten még fagy.

Órák óta ónos eső (0:15): A Kazincbarcika-Mezőkövesd-Szeged vonaltól északra tart csak már ki a havazás, tőle nyugatra helyenként már hosszú órák óta ónos eső hullik. Rettenetesen csúsznak az utak.

Már csak északkeleten havazik (vasárnap 22:30): Jelenleg  az Ózd-Karcag-Békéscsaba vonaltól északkeletre mindenütt havazik, míg északon és a Duna-Tisza közén mindenütt ónos eső hullik. 

A lehulló csapadék gyorsan ráfagy az utakra, tereptárgyakra, aki teheti, inkább ne is induljon útnak.

Zuhog az ónos eső (vasárnap 20:05): Már csak Szolnoktól keletre havazik, a várostól nyugatra nagy területen fagy a felszínre a lehulló eső. +10 fok van a Kőszegi-hegységben!

Dől be a meleg a magasban (vasárnap 18:15): A magasban zajló erőteljes melegedés a Kendig-csúcson már igen csak érezhető: néhány óra alatt fagypont közeléből +9 fokig emelkedett a hőmérséklet.

Sokfelé esik ónos eső (vasárnap 17:40): A Mosonmagyaróvár-Bakony-Paks-Dorog négyszögben többfelé nehezíti ónos eső a közlekedést, ettől nyugatra inkább eső esik, míg keleten-északkeleten havazik. Most már a Tiszántúlt is elérte a csapadékmező.

A magasban már melegebb van (vasárnap 15:30): Érkezik a meleg levegő, szomszédainknál a magasban már igen enyhe a levegő: körülbelül 1500 méteres magasságban Zágrábban 15, míg Bécsben 10 fok van. Az inverziós helyzetnek köszönhetően a talajon továbbra is fagypont körüliek a hőmérsékletek.

Jön az ónos eső (vasárnap 15:20): Már a Komárom-Mór vonalon tart az ónos eső, fokozatosan halad kelet felé, Budapestet is eléri néhány órán belül.

Helyzetkép (vasárnap 12:55): A Bakonyban is elállt a havazás, Győr-Moson-Sopron megyében egyre több helyen hullik ónos eső. Az OMSZ kiadta a másodfokú ónos eső riasztást a Dunántúl északi területeire.

Vége lehet a szmognak (vasárnap 11:12): Az elmúlt napok ködös, szélcsendes időjárása miatt feldúsult a szálló por koncentrációja a nagyobb városokban. Ajkán jelenleg is több mint az egészségügyi érték duplája a PM10 koncentrációja, javulást a mostani csapadékos időjárás hozhat.

Most dől el (vasárnap 10:52): A következő órákban dől el, hogy hol lesz fehér a karácsony. Bár később melegedés kezdődik, ahol kellő mennyiségű hó hullik, ott az olvadás ellenére holnap estig is megmaradhat a hóréteg. Élő helyzetkép:

Mikor vált ónos esőbe? (vasárnap 10:42): A nyugati határszélen helyenként már ónos eső hullik, ez fokozatosan tolódik kelet felé. Délutánra a Bakonyig, a kora esti órákra a Dunáig, majd holnap reggelig fokozatosan a keleti országrészig ér majd a halmazállapot-váltás. 

Tolódik kelet felé (vasárnap 10:15): Már az Ózd-Kecskemét vonalon tart a havazás eleje, de a Nyírségben is szállingózik a hó. A szlovén határ közelében közben már elállt a havazás. 

Hóval indul (vasárnap 8:45): Vasárnap a reggeli órákban a Dunántúl nagy részén havazás kezdődött, 8:30-ig a Duna vonaláig ért a nyugatról érkező csapadék. Ónos eső egyelőre Nagykanizsa környékén hullik.

A havazás fokozatosan terjed majd kelet felé, eközben a melegfront a magasban egyre melegebb, afrikai eredetű levegőt szállít hazánk fölé, így a havazás fokozatosan esőre vált majd.

Az alacsony talajközeli hőmérséklet miatt az eső könnyen lefagyhat, veszélyes ónos esőt létrehozva. A Dunántúl északi felére és Pest megyére az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú ónos esőre szóló figyelmeztetést adott ki. Vezessünk óvatosan!

A lehullott hó az enyhülés miatt a legtöbb helyen elolvad, fehér karácsonyra legfeljebb északkeleten számíthatunk.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Szerző: Szente-Varga Bálint, Kurunczi Rita
Megjelent: 2012.12.23 8:45


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

4-5 centi friss hó borította a Kékest
Mediterrán ciklon okoz havazást az Alpokban és az Appenninekben
Kifehéredett a Kékes az est leple alatt