Havat hoz az északi hegyekbe a hidegfront

Szerdán az Északi-középhegység legmagasabb részein akár több centiméteres hótakaró is kialakulhat.

Szerdán egy hidegfront hatására az időjárás már nem a tavaszi arcát fogja mutatni. Felhős, borongós, szeles idő lesz sokfelé az országban, csak a nyugati és az északnyugati tájakon szakadozhat fel délután a felhőzet. Kezdetben többfelé, délután a középső tájakon, az Alföldön és az Északi-középhegységben valószínű eső, de helyenként átmenetileg havas eső, havazás is előfordulhat. Délután nyugaton és északnyugaton már csak egy-egy kisebb futó zápor alakulhat ki.

Fotó: Petró Róbert /Mátra/

Ahol síkvidéken halmazállapotot váltana a csapadék, és átmenetileg havas eső, havazás alakulna ki, ott sem fog igazi hótakaró kialakulni, mivel a talaj már melegebb, és a levegő hőmérséklete is fagypont felett alakul majd. Viszont az Északi-középhegység magasabb részein akár tartósabb havazásra is számítani lehet, így itt esély mutatkozik arra, hogy hó lepje be a tájat. Minél közelebb kerülünk a Mátra, vagy a Bükk csúcsához, annál vastagabb lehet a hótakaró.

Kékestetőn és Bánkúton akár 10 cm, vagy még ennél is több hó hullhat.

Várható hóvastagság az északi hegycsúcsainkon

Ugyanakkor ez a hó sem fog sokáig megmaradni, mert csütörtöktől ismét enyébb napok jönnek, így a márciusi hónak pár nap alatt nyoma vész.

Borítókép: Bánhidi Ágnes /Kékestető/

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2023.03.14 13:30


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Alapos útmosás, jégeső kíséri a zivatarokat
Délnyugaton csak 15, északkeleten 27 fok lesz holnap
Halókkal köszönt be a május