15 centi hullott

Nógrád megyében és Cegléd környékén hullott a legtöbb hó. Lassanként véget ér a havazás.

Nógrádban legnagyobb a hó (vasárnap 23:20): A havazás lassanként az északi megyékben is alább hagy, reggel már csak a határvidék mentén szállingózhat. A legtöbb hó ma a Nógrád, Pest, Komárom-Esztergom megyében és Jász-Nagykun-Szolnok megye északnyugati részén esett. Nógrádban a legvastagabb a hótakaró, Nógrádsipeken Arnold21 nevű észlelőnk 34 cm-t mért.

Északon és az agglomerációban több helyen intenzíven hull a hó (vasárnap 15:35): A délkeleti megyék kivételével továbbra is több helyen havazik, a Jászságban és Pest megyében már helyenként már közel 15 cm a hó vastagsága.

Szűcs Péter Facebook profilunkra feltöltött videója Jászboldogházáról, köszönjük!

10 centi (vasárnap 13:25): Nógrád megyében és Cegléd környékén több helyen már 10 centi feletti hóvastagságot mérnek észlelőink. Köszönjük, várjuk a friss méréseket és fényképeket!

Itt a következő hullám (vasárnap 7:00): Vasárnap reggelre mindenütt fagyos időre, a mediterrán ciklon hatására országszerte havazásra ébredhettünk. Aktuális hóvastagság itt.

Vasárnapi utánpótlás (szombat, 21:00): Holnap hajnalban dél felől újabb, ezúttal erősebb csapadékzóna érkezik, az ország jelentős részén 5, A Dunától keletre és az Északi-középhegység térségében közel 10 cm hó is hullhat.

Kora esti helyzetkép (szombat, 17:00): A Nyugat-Dunántúl kivételével váltakozó intenzitással esik a hó, azonban vastagabb hóréteg a napközben tapasztalható gyenge olvadásban még sehol sem alakult ki.

Terjed a havazás (szombat, 12:00): Jelenleg a Balaton-Budapest-Ózd vonaltól délkeletre mindenütt változó intenzitással havazik. A Nyugat-Dunántúlon és északkeleten élénk a légmozgás, utóbbi területen helyenként kissé hordja a havat a szél. Országszerte 0 fok körül alakulnak a hőmérsékletek, a hegyekben van csak ennél hidegebb.

Havazik keleten (szombat, 7:45): A Tiszántúlon többfelé ébredehettünk hószállingózásra, havazásra, miközben a vastag hóval borított nógrádi tájakon több helyen -10 fok alá süllyedt hajnalra a hőmérséklet, a leghidegebbet, -12 fokot Mihálygergéről jelentette Ute nevű észlelőnk.

Előzmények

Mint ahogyan azt az elmúlt időszakban már megszokhattuk, a mostani hétvége időjárása sem az egyhangúság jegyében fog telni, ugyanis hideg, nedves légtömegek érkeznek térségünkbe, így többfelé számíthatunk havazásra. 

Pénteken a nap hátralévő részében azonban még folytatódik a többnyire fátyolfelhők által szűrt napsütés, inkább csak keleten, délkeleten és a nyugati tájakon takarhatják hosszabb időre vastagabb felhők a Napot. Az évszakhoz képest viszonylag kellemesen, néhány fokkal 0 fok fölött alakul a maximum-hőmérséklet, viszont a Dunántúl északnyugati felén, de különösen a Tiszántúlon az élénk, erős északi, északkeleti szél ronthatja hőérzetünket.

Szombaton kezdetben még ki-kisüthet a Nap, délutánra azonban dél felől mindenhol megvastagszik a felhőzet és egyre többfelé számíthatunk hószállingózásra, kisebb havazásra. Ez a csapadékzóna nagy havazást nem fog okozni, a legtöbb fehér égi áldásra előreláthatólag a középső tájakon számíthatunk. Itt helyenként 5 cm körüli friss hó is hullhat, máshol inkább lepel-3 cm közötti mennyiség lesz jellemző.

Vasárnapra virradóra ez a csapadékzóna észak felé távozik térségünkből, ugyanakkor reggelre dél felől újabb havazás érkezik, napközben sok helyen fog hullani a hó az országban, a legkevésbé nyugaton. A jelenlegi számítások alapján a Dunától keletre fekvő tájakon és az Északi-középhegység térségében több helyen 5 centimétert meghaladó friss hó hullhat, de főként a Tisza vonalában és attól kissé keletre, valamint nagyobb eséllyel a Bükkben és a Zempléni-hegységben 8-10 cm-t is elérheti a friss hó mennyisége. A lehulló hó ezen a napon várhatóan megmarad, ugyanis a legmagasabb hőmérséklet az ország nagy részén fagypont körül, néhány tized fokkal az alatt valószínű. Jelentős szélre, így hófúvásokra hazánk döntő részén nem kell számítanunk, legfeljebb a Tiszántúlon hordhatja kissé az időnként megélénkülő délnyugati szél a lehulló friss havat, illetve a nyugati megyékben lesz szelesebb az idő, errefelé viszont jelentős csapadékra nem számíthatunk.

Nem lesz azonban hosszú életű a hétvégi havas tél, a jövő hét elejétől újra enyhébb, keddtől kissé nedvesebb légtömegek áramlanak fölénk, így napközben újra pozitív hőmérsékletekre, ezáltal a vasárnap lehulló hó olvadására készülhetünk.

Folyamatosan frisslő előrejelzéseinket nyomon kövehetik itt.

Szerző: Cséki Gergő, Kurunczi Rita, Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2013.02.08 12:47


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne
Keleten 15 fokkal volt melegebb, mint az Alpokalján
4-5 centi friss hó borította a Kékest