Hatalmas tornádó tombolt húsvétvasárnap az USA-ban

Tornádókitörés okozott súlyos károkat az Egyesült Államok délkeleti államaiban. Egy méretes példány is akadt közöttük.

Ahogy tegnapi cikkünkben is említettük, heves viharok tombolnak az USA-ban ezekben a napokban. A texas-i jégesők csak a kezdet volt, a vasárnapi nap folyamán ún. tornádókitörés okozott súlyos károkat az Egyesült Államok déli államaiban, különösen Lousiana és Mississippi államokban. Egy nap alatt pár tucat tornádó szelte át a térséget, melyek több száz épületet döntöttek össze, és volt ahol egy reptér is megrongálódott.

A legerősebb tornádó Missisippi államban tombolt Bassfield/Soso tengelyen, több mint 100 mérföldön (160 kilométeren) keresztül. Becslések szerint egy EF4/EF5-ös kategóriába tartozó tornádóról lehetett szó, melynek tölcsére 1,5 kilométer átmérőjű is lehetett. A széllökések sebessége Soso város közelében 270-330 km/h között alakult, a legnagyobb széllökés pedig elérte (több forrás szerint) 424 km/h-t (264 mp/h).

Ha a mérések hitelesnek bizonyulnak és kárfelmérésből adódó információk is alátámasztják a számokat, akkor ez a tornádó akár a 2013-as El Reno-i tornádót is felülmúlhatja.

Fotó a Soso környéki tornádó szörnyről. 

Forrás: Connor McCrorey/Twitter

A tornádó után

Forrás: Gage Shaw/Twitter

 

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2020.04.13 15:25


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
New Yorkban és Philadelphiában is rengett a föld
A Hold árnyékot vet a Földre hétfőn Mexikótól egészen Kanadáig