Az év tornádója Amerikában

Gigantikus erejű tornádó söpört végig Moore városán hétfő délután hatalmas pusztítást hagyva maga után.

Legerősebb kategória (szerda 11:35): Kedden az Amerikai Meteorológiai Szolgálat felfelé módosította a hétfő délután Oklahoma City elővárosában hatalmas pusztítást (a becsült kár hozzávetőlegesen 6 milliárd dollár) végző tornádó besorolását és annak erősségét a Fujita-Pearson skálán a legmagasabb EF-5-ös kategóriába sorolta be. Ez azt jelenti, hogy a tornádótölcsér belsejében a legerősebb széllökések sebessége meghaladta a 320 kilométer/órát.

Előzmények

Pusztító erejű forgószél söpört végig Oklahoma államban hétfő délután, mely egyébként az egyik, tornádók által leginkább veszélyeztetett körzet az Egyesült Államokban.

A környékre május 20-án a délutáni órákban csapott le rendkívüli erejű tornádó, mely leginkább Moore-ban, Oklahoma City egyik 55 ezer lakosú déli elővárosában végezte a legnagyobb pusztítást. A tornádótölcsér körülbelül 3 kilométer átmérőjű volt, és 45 perc alatt mintegy 35 kilométert tett meg, mindent elpusztítva, ami az útjába került. Az Amerikai Meteorológiai Szolgálat (NWS) előzetes jelentése szerint a tornádóban a szél sebessége elérte a 320 kilométer/órát, amivel a forgószél a tornádók osztályozására szolgáló Fujita-Pearson skálán EF-4-es erősségűnek minősül. A tornádók kevesebb mint egy százaléka éri el ezt az intenzitást.

Légi felvételek sokasága készült, melyeken egyértelműen látható, hogy sok lakóépület szinte a semmivel vált egyenlővé. Egy kórház és két általános iskola is áldozatul esett a tornádó pusztításának. Eddig 24 ember vesztette életét (korábban 51, illetve 91 főről szóltak a hírek) - sajnos az áldozatok között vannak gyermekek is -, több mint kétszázan pedig megsérültek. A mentést azóta is nagy erőkkel folytatják újabb túlélők, a Plaza Towers Általános Iskola környékén főként gyerekek után kutatva.

A gigantikus erejű szél az autókat is felkapta és belesodorta az épületekbe vagy alkatrészeikre hullva a fára csavarta azokat. Az rt.com információi szerint még 450 kilométerre Moore-tól is találtak törmelékeket.

Az amerikai hírtelevíziókhoz számos beszámoló érkezett, több túlélő is megdöbbentő történetet mesélt el megmeneküléséről.

"Amikor láttuk, hogy jön, azonnal bezártuk a pinceajtót. Egyre nagyobb lett, aztán a következő pillanatban egyszer csak kinyílt a retesz. Nem értük el, hogy visszazárjuk, aztán a szél feltépte az ajtót, üveg és törmelék szakadt ránk. Azt hittük, most mind meghalunk." - mesélte a BBC-nek Ricky Stover, egy túlélő.

"Olyan volt, mint a Twister című katasztrófafilm. Lovak és mindenféle dolgok szálltak a levegőben. Megpróbáltam minél több lovat kiengedni az istállóból, hogy esélyük legyen a túlélésre, de a többségük valószínűleg elpusztult." - mondta el a CNN-nek egy másik túlélő, aki éppen családi lovasfarmján dolgozott, amikor lecsapott a vihar.

Moore városát 1999 május 3-án sújtotta utoljára nagy erejű tornádó, melyben a szélsebesség elérte a 486 kilométer/órát, ezzel "megszerezve magának" a valaha a Földön előfordult legerősebb tornádó címet.

Forrás: BBC, CNN, Reuters, rt.com

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2013.05.21 14:07


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Beköszöntek a szupercellák északnyugaton
Szupercellák tarolhatnak északon késő délután, este