Hatalmas hóvihart okozott Grönlandon a poszt-trópusi viharrá szelídült Larry

Hatalmas hóvihart okozott múlt hétvégén Grönlandon a poszt-trópusi viharrá szelídült Larry.

Ha hurrikánokra gondolunk általában a trópusokon pusztító, orkán erejű széllel és esőzésekkel érkező hatalmas viharok jutnak eszünkbe. Mindenesetre arra kevesen gondolnánk, hogy egy-egy hurrikán, pontosabban annak a maradványa akár egy kiadós hóvihart is előidézhet. 

Múlt hétvégén ez Grönlandon meg is valósult: a sziget déli, délkeleti partvidékét szeptember 12-én érte el az a Larry nevű poszt-trópusi vihar, ami egy nappal korábban még 1-es kategóriájú hurrikánként csapott le a Kanada keleti részén lévő Új-Fundlandra.

Larry Grönlandot elérve heves hóvihart okozott 145 km/h-t meghaladó széllökésekkel és kiadós havazással.

A lehullott hó vastagsága a helyenként a másfél métert is meghaladhatta. Még a sziget belsejében található Summit Station állomáson is tombolt a hóvihar.

Larry Grönland délkeleti partjainak közelben a NASA szeptember 13-i műholdképén

A szeptember 12-i hóvihar során lehullott vízmennyiség a NASA GEOS modelljének becslése alapján

Larry a Zöld-foki-szigeteket elhagyva szeptember 2-án erősödött hurrikánná, majd rövid idő alatt elérte 3-as erősséget. Ezt követően északnyugat felé haladva, a nyílt óceánon folytatta útját, miközben egyre inkább veszített erejéből. Új-Fundladot azonban még 1-es kategóriájú hurrikánként érte el szeptember 11-én.

Lauren Andrews, a NASA globális modellezéssel és adatasszimilációval foglalkozó irodájának glaciológusa szerint elég ritkák az ilyen jellegű viharok Grönlandon, mivel a hurrikánok többsége már azelőtt szétesik, hogy elérné a szigetet. Larry-hez hasonló vihar volt 2007-ben Noel, 2010-ben pedig Igor. A szakember azt is szokatlannak nevezte, hogy a nyári olvadási időszak után, meglehetősen korán érkezik egy ekkora hóvihar. 

A most érkezett nagy mennyiségű hó kiegyenlítheti a nyár során bekövetkezett három nagy olvadási esemény következtében elvesztett jégmennyiséget. Pontos képet azonban csak a műholdas adatok teljes feldolgozása után kaphatunk a Grönlandi jégtakaró tömegmérlegéről. Azaz, hogy több hó gyűlt-e össze, mint amennyi elolvadt (pozitív tömegmérleg) vagy a havazás nem tudta pótolni az olvadás miatt eltűnő jégmennyiséget (negatív tömegmérleg). "Úgy tűnik, hogy 2021-ben átlag feletti tömegmérleg lesz" - nyilatkozta Andrews.

Forrás: NASA Earth Observatory 

Borítókép: NASA

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2021.09.18 18:34


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szupercellák tarolhatnak északon késő délután, este
Heves zivatarokkal törhet be a front északon
Süvít a szél a Dunántúlon: 113 kilométer/órás lökést mértünk