Harvey - mintha 66 balatonnyi eső esett volna

Volt hely, ahol 1320 milliméter esőt hozott a hurrikán, ez annyi, mintha hazánk területére a Balatonban lévő vízmennyiség 66-szorosa hullana.

Az USA déli részén napok óta tomboló Harvey trópusi vihar szerdán ismét megerősödött, Texas mellett azonban most már a szomszédos Louisana államot is teljes erővel sújtotta - olvasható a Híradó oldalán.

Pontosan 12 évvel Katrina után érkezett

Lousiana államra napra pontosan 12 évvel a Katrina hurrikán után csapott le Harvey. Az államban a sok eső miatt áradásokra figyelmeztetnek.

A hatalmas mennyiségű eső miatt Houston utcáin sok helyen egy - másfél méteres víz áll az utakon és utcákon, a várostól délre egy gát is átszakadt, valamint a város nyugati részén egy víztározó csordult túl elárasztva ezzel egy 3000 otthonból álló negyedet. 

Houston a Harvey hurrikán előtt és után (Forrás: The New York Times)

A BBC tájékoztatása szerint a Harvey a Texast az elmúlt 50 évben sújtó legerősebb hurrikán. A legtöbb eső a Houston közelében található Cedar Bayou régióban esett az elmúlt napokban. Itt

 1320 mm csapadék

hulott le pár nap alatt, mely az amerikai kontinensen rekordnak számít. Ha ekkora csapadék hullana Magyarországra, az 66 balatonnyi vizet jelentene.

Fotók: David J. Phillip /AP

A térség lassanként fellélegezhet, az előrejelzések szerint a vihar északkelet felé vonul tovább, így Texasban végre megszűnik az esőzés, szárazabb napok jönnek.

Borítókép: CNN

Szerző: Időkép
Megjelent: 2017.08.31 9:27


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Örülhetnek a növények: kiadós eső érkezett
Hó és jég, reggel dér fehérített