Háromrétegű napelem

A Sharp legújabb, nem fókuszált fényt alkalmazó napelemek közül a legjobb hatásfokút mutatta be a napokban.

fényelnyelő rétegeket alkalmaznak, amelyek két vagy több olyan elem együtteséből állnak, mint az indium vagy a gallium. Magas hatékonyságuk miatt az összetett napelemcellákat főként műholdakon használják.

A Sharp 2000 óta kutatja és fejleszti a háromrétegű napelemcellákat, amelyek három fényelnyelő réteg összekapcsolásával érik el a magas hatékonyságot.

A háromrétegű összetett napelemek hatékonyságának növeléséhez fontos a kristályosság — vagyis az atomok rendezettségének — javítása minden egyes fényelnyelő rétegben.

A germániumot (Ge) a hagyományos cellákból álló legalsó rétegben használják, mivel egyszerűen kezelhető és nagy áramerősséget generál, azonban ez az áram elvész anélkül, hogy hasznos elektromos energiává alakítható lenne. Ezt a problémát a indium-gallium-arzenid (InGaAs) használata oldja meg, mivel ez az anyag magas hatékonysággal alakítja a fényt elektromos energiává. A nagy mennyiségben történő nagyfokú kristályosság előállítása azonban igen összetett feladatot jelent a gyártó számára.

A Sharpnak saját fejlesztésű technológiájával sikerült előállítani egy nagyfokú kristályossággal rendelkező InGaAs réteget. Ennek eredményeként minimalizálódott az elvesző áram, miáltal a Sharp napelemcellák hatékonysága a korábbi 31,5 százalékos értékéről 35,8 százalékra nőtt.

Forrás: SHARP sajtóközlemény

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2009.12.03 14:31


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Napraforgók segíthetnek hatékonyabbá tenni a napelemeket
2040-re megépülhet az első űrnaperőmű
Élőben hajt végre űrsétát az ISS legénysége