Egy három budapestnyi méretű jégtömb vált le az Antarktiszról

Hatamlas jéghegy szakadt le az Antarktiszról, az útra kelt jégtömb később a környékbeli hajózásba is beleszólhat.

A jéghegyóriás a napokban szakadt le az Antarktisz keleti részéről, az Amery jégmezőről, mely a kontinens harmadik legnagyobb jégmezeje. A leszakadt tömb 315 milliárd tonna jeget tartalmaz (BBC), 1636 négyzetkilométer nagyságú, vagyis körülbelül 50x30 kilométeres méretekkel rendelkezik, azaz akkora, mint Sydney városa, vagy mint Budapest területének háromszorosa.

Forrás: NASA

A partszakaszon található jégtömbök kezdeti repedéseit közel 20 éve figyelemmel kísérték, így a mostani leszakadás nem lepte meg a szakértőket. A legutolsó jelentős jégtömb leszakadása az Amery térségében azonban több, mint 55 évvel ezelőtt történt, így a témával foglalkozó kutatók egy nem túl gyakori jelenségnek lehettek tanúi. A jéghegy leszakadása szerintük nem ad okot aggodalomra, a hatásait és útját azonban folyamatosan nyomonkövetik, hiszen ez rendkívül fontos a partszakaszon bekövetkező eróziós, olvadással kapcsolatos változások és a hajózás szempontjából - adta hírül az ausztrál antarktiszi kutatócsoport (Australian Antarctic Division).

Forrás: ESA Sentinel 1A

A jégtömb várhatóan még évekig lebegni fog a tengerben, az áramlásoktól függően csak több év után válhat darabokra vagy olvadhat el.

Borítókép: Sentinel

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2019.10.01 12:09


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hétfőn még nyár, kedden már tél volt az osztrák Alpokban
Teljes napfogyatkozást lehetett látni hétfőn Észak-Amerikában
Olvad a hó a Kárpátokban, emiatt árad a Tisza és a Bodrog is