Hármas együttállást figyelhetünk meg éjszakánként

A következő éjjeleken közel láthatjuk majd a Hold-Szaturnusz-Jupiter hármasát egymáshoz, az időjárás keddről szerdára virradóan kedvez inkább a csillagleshez.

Hármas együttállást szemlélhetünk május 12-én és 13-án az éjjeli, hajnali órákban. Az égitestek alig 5 fokos távolságra lesznek egymástól. A Hold, a Szaturnusz és a Jupiter hármasának megfigyelésére a keddre érkező hidegfronti felhőzet miatt a kedd késő éjjeli, szerda kora hajnali órákban nyílik több esély.

A National Geographic magazin részletes előrejelzése szerint 12-én 2 órakor már 7-8 fok magasságban áll a három égitest, jobb oldalon a 75 százalékos megvilágítású Hold, tőle 5,5 fokra, középen a Jupiter, majd 4,5 fokra a Szaturnusz. 13-án a Hold már csak 65 százalékos megvilágítású lesz, és átkerül a két bolygótól balra, a távolságuk 4,5 fok lesz.

Kép: Ng.hu

Május 12-én egy másik érdekességet is megjelenik, a hajnali órákban a Mars megközelíti a Vízöntő csillagkép egyik fényesebb csillagát, az Iota Aqruarii-t. Mindössze 18,7 szögpercre lesznek egymástól, ami a Hold méretének körülbelül a fele.

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2020.05.11 16:58


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Meteorzápor jön vasárnap hajnalban
Ezüsthidat rajzolt a hold a Balatonra
Vajon látjuk majd az év negyedik teliholdját?