Harmadfokú vízminőség-védelmi készültség van a Balatonon

Kiugróan algásodik a Balaton nyugati medencéje, a határértéket jelentősen meghaladó klorofill-A szinteket mértek.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) csütörtökön harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el a Balaton nyugati medencéjére. Az elmúlt egy hétben a határértéket jelentősen meghaladó klorofill-A szinteket mértek. Július 13-án a part mentén vett vízmintákban a nyílt vízinek csaknem a

háromszorosa volt az algák mennyisége.

A szakemberek azonnal megkezdték a lepel- és mélységi kotráshoz szükséges helyszínek és eszközök előkészítését. A munkálatok Balatongyörök térségében a lehető legrövidebb időn belül megindulnak. A vízminőségi kotrás a strandok használatát nem befolyásolja - írta a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Fotó: kronikas

Ugyan fontos szerepet töltenek be az algák, de túlzott mértékű elszaporodásuk veszélyezteti a fürdőzést és az ivóvízkivételt. Mennyiségük az elmúlt időszakban mindenhol alacsony volt, de a Keszthelyi- és a Szigligeti-medence partján a vízfelszínen úszó algatömeg a tavalyihoz hasonló algavirágzásra figyelmeztet. Jelentős algaprodukció kialakulását jelzi továbbá az elmúlt hetekben nemcsak a part közelében, hanem a Balaton közepén is úgynevezett hipertróf határértéket (75 mg/m3) meghaladó klorofill-A koncentráció. Az elmúlt hetek kánikula időszakában a tó vize többször, huzamosan 24-26 fok volt és a magas hőmérséklet szintén kedvez az algásodásnak. A hétvégi vihar ugyan átforgatta, lehűtötte a vizet és szétoszlatta az algatömegeket, de jelentős vízmozgás hiányában újra megjelenhetnek magas vízhőmérséklet esetén.

Nyári szezonban heti, szükség esetén háromnaponként végeznek méréseket a tóközepi négy medencéből, és a Zala-torkolatnál vett mintákból. A Keszthelyi- és a Szigligeti-medencében májustól működő online távjelző szenzorok pedig azonnal jelzik a klorofill-A és az oldott oxigén koncentrációjának emelkedését. Legutóbb szerdán mértek a tóközepeken és Balatonfenyvesen, a vízminták laborálása folyamatban van.

Miután az elsődleges vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy az algatömeg-képződés alapvetően belső terhelésből származik, hosszú távon ennek jelentős csökkentése hozhat eredményt. Mindemellett a déli parti befolyó vízfolyások is jelentősen hozzájárulnak a partmenti sáv vízminőségének alakulásához. A lehetséges beavatkozások előkészítése folyamatban van - közölte az OVF.

Forrás: MTI

Szerző: Herrmann Dóra
Megjelent: 2020.07.17 13:53


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A záporok előtt még ilyen tükörsima volt a Balaton vize
Háborgó felhők a Balaton felett (videó)
Lassan mozgó cellák sötétítettek be a Balatonnál