Harmadfokú készültség délkeleten

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása következtében tovább nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága.

Az elmúlt két hét során hazánk nagy részén 20-30, sőt az Érd-Szeged vonal széles sávjában többfelé 40-50 mm-t meghaladó csapadék hullott, mely sajnos kedvezőtlenül befolyásolta a belvízhelyzet alakulását.

Az elmúlt 15 nap csapadékösszege

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén 40 ezer hektárt borít belvíz, a Dögös-káka-foki belvízvédelmi szakaszon már III. fokú készültség van érvényben!

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság mind a 8 belvízvédelmi szakaszán működnek szivattyútelepek. Az igazgatóság szivattyútelepei közül jelenleg 70 üzemel: 33 szivattyútelep II. fokú (24 órás üzem), 37 szivattyútelep I. fokú készültség mellett üzemel. A szivattyúzások az igazgatóság teljes működési területét (Csongrád megye teljes területe, Békés és Bács-Kiskun megye egy-egy része, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye Öcsöd és Kunszentmárton térsége) mentesítik a megnövekedett vízmennyiségtől.

Belvízvédelmi készültségi fokozatok jelenleg hazánk területén

(kép forrása: Belügyminisztérium - Vízügyi Főigazgatóság)

Az igazgatóság működési területén jelenleg 40.050 hektár van víz alatt, ebből 24.950 hektár vetés-szántó. Az elöntések nagysága a talaj telítettsége miatt – a szivattyúzások ellenére is - várhatóan csak lassan fog csökkenni, mivel a téli időszakban sem a párolgás, sem a növényzet nem segíti a belvizes helyzet javulását, ráadásul péntekre ismét jelentős mennyiségű csapadék érkezése valószínűsíthető.

Szerző: Bodrogi Attila, Cséki Gergő
Megjelent: 2015.01.28 13:50


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Örülhetnek a növények: kiadós eső érkezett
Ezek voltak a szerdai záporos nap legszebb pillanatai
Több mint egyhavi csapadék hullott le Sopronban és Mosonmagyaróváron