Harlekinkaticák hada

Harlekinkaticák serege jelent meg többfelé az országban, melyek a lakásokba is betolakodnak.

A harlekinkaticák, vagy más néven rémkaticák kis mértékben eltérnek a hétpettyes katicabogártól. Nagyobbak, mint hazai társaik, testük ovális. Három változatuk található meg Magyarországon. Az első esetben fekete a szárnyfedőjük, melyeken négy vörös folt található, a második változata narancssárga színű sok-sok pöttyel, a harmadik változatuk pedig szinte tiszta fekete, mindössze két piros folttal. Betelepítés útján kerültek Európába, mert hasznosnak találták szerepüket a mezőgazdaságban.

Balra: Harlekinkaticák különböző színben, mintákkal

A hétpettyes katica is hasznos állat, ugyanis levéltetvekkel táplálkozik. A rémkaticák is levéltetvekkel táplálkoznak, így közös az élőhelyük, ezért a probléma az, hogy a hazai katicáinkat kiszorítják természetes környezetükből. Mivel gyorsabban szaporodnak a harlekinkaticák, mint a hazai katicáink, ezért elterjedésüknek nem volt jelentős akadálya.

Máskor is előfordult már ilyen invázió, mely függ az időjárástól. Felnőtt állapotban telelnek a harlekinkaticák, ezért a hideg elől keresnek ilyenkor búvóhelyet télire. Erre pedig a rések, zugok kiváló lehetőséget nyújtanak, melyekben érződik a fűtés melege. Előszeretettel választják az ablakok közti teret, illetve az ajtók alatti szűk réseket.

Forrás: hir6.hu, wikinews, ddnp.hu

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2013.10.09 13:39


Hirdetés

Kapcsolódó hírek