Haleső volt egy ausztrál városkában

A Tanami-sivatag szélén fekvő Lajamanu városát már nem először lepte meg ilyesfajta égi áldás.

Nem mindennapi esemény történt még februárban az ausztrál kontinensen - olvasható az ABC News oldalán. Ausztrália északi részén a Tanami-sivatag szélén található Lajamanu, mely egy kis városka. Még februárban egy vihar érkezett a település fölé, és nemcsak esőt hozott magával, hanem

halak is hullottak az égből.

Ez a rendkívüli jelenség viszont már nem először fordult elő Lajamanuban, ugyanis 2010-ben, 2004-ben és 1974-ben is volt haleső a városkában. Lajamanuban ritkán van csapadék, és a legközelebbi vizes területek, ahol halak is élnek, kilométerekre vannak Lajamanutól.

A kép csak illusztráció /Bagi Kitty fotója/

A ritka jelenségre természetesen magyarázat is van.

Haleső akkor tud kialakulni, mikor egy tornádó, vagy egy nagyon erős feláramlással rendelkező légörvény felszippantja egy adott területen a vizet egy tóból, vagy folyóból, és vele együtt a halakat is. Majd a vihar több km-t, de akár több 10 km-t is megtehet úgy, hogy magával szállítja a halakat. Amikor a vihar veszít erejéből, csökken a feláramlás mértéke, akkor a gravitáció veszi át az irányítást, és a halak lepotyognak a magasból a földre. A szakértők szerint, ha a vihar nem emeli túl magasra a felszippantott halakat, és nem kerülnek bele a fagypont alatti légrétegekbe, akkor túlélhetnek egy hosszabb utazást is a levegőben, és élve hullhatnak a földre. Így lehetséges az, amit a szemtanúk is állítottak, hogy több hal is élt, miután kipotyogtak a viharból. Az eset pikantériájához tartozik az is, hogy olyan édesvízi halakat is találtak az utcákon, mint például sügereket, melyek nem honosak a városka térségében, tehát hosszú utazáson vettek részt ezek a vízi állatok.

Borítókép: A kép csak illusztráció /Bagi Kitty fotója/


Te tapasztaltál már valami hasonlóan furcsa jelenséget?

◎ Igen

◎ Még soha

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2023.03.16 14:48


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Örülhetnek a növények: kiadós eső érkezett
Hó és jég, reggel dér fehérített
Tuba Budapest felett, gyönyörű szivárványok és látványos virgák az országban