Halálos áldozatokat követelt az ár

57 ember vesztette életét a Buenos Aires tartományt sújtó hirtelen jött áradások során, sokan hajléktalanná váltak.

Közel egy havi csapadék zúdult a múlt héten az argentin főváros környékére, mely hirtelen áradásokhoz vezetett. A legsúlyosabb helyzet La Plata-ban alakult ki, múlt héten kedd éjszaka néhány óra leforgása alatt ugyanis több, mint 400 mm eső zúdult a városra. Csak itt 51, további 6 ember pedig a fővárosban, Buenos Airesben vált a katasztrofális időjárás áldozatává, ahol mintegy 150 mm csapadék hullott néhány óra leforgása alatt. Többen közülük vízbe fulladtak, amikor próbáltak biztonságos helyet keresni háztetőkön, fák tetején, néhányan pedig halálos áramütést szenvedtek az életükért való küzdelme során.

"Még soha nem láttunk ehhez foghatót." - mondta a tartomány kormányzója, Daniel Scioli.  Az embereket meglepetésként érte a hirtelen jött felhőszakadás, néhányuknak esélyük sem maradt a menekülésre. Több, mint 3000 ember kényszerült elhagyni otthonát, 80 ezren pedig áram nélkül maradtak, az áramkimaradások La Plata két kórházában is problémát okoztak. Több helyi lakos útakadályok emelésével próbálta védeni otthonát a fosztogatók ellen. 

A kormány a példa nélkül álló katasztrófát követően 3 napos nemzeti gyászt hirdetett. La Plata városában háztartások százezreit tette tönkre a hirtelen jött árvíz  Habár az esőzések megszűntek és az ár is visszavonult, az elektromos hálózat helyreállítása komoly feladat elé állította a szakembereket. Emellett kormányzati dolgozók menedékhelyek tucatjain osztottak vizet, élelmet és ruhát a hirtelen jött áradás által érintetteknek.

Forrás: BBCPunterCallsEuronews

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2013.04.08 17:29


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Homokzsákokkal és szivattyúzással védték Balatonfüreden az üzleteket
10-15 centis jégeső pusztított kedden az argentín főváros közelében
Tetőzött a Tisza Szolnoknál