Gyorsan mozgó hidegfront

Keleten eső, záporeső hullott, míg a Dél-Dunántúlról zivatarokról szóló észlelések érkeztek szombaton.

Frissítve (17:00): A várakozásoknak megfelelően a Dél-Dunántúlról már több helyről kaptunk zivatarokról szóló észleléseket. Siklósról és Pécsről jégesőt jelentettek.

Frissítve (12:30): Magyarországtól nyugatra több apró cella is kipattant, melyeket villámlások kísérnek, 12:30-kor a zágrábi METAR-ban már zivatart jelentettek.

Frissítve (10:45): A gyors felhőátvonulásokból keleten és délen továbbra is többfelé számíthatunk esőre, záporesőre.

Frissítve (10:20): Jelenleg a Kaposvár-Dunaújváros-Nyíregyháza vonaltól délre találkozhatunk csapadékkal. Némi napsütésre az ország északnyugati, illetve középső felében készülhetünk. A front jelenlegi helyzetét és a friss modellszámításokat tekintve továbbra sem zárhatjuk ki a mai napon a villámtevékenységet, azaz a zivatarok kialakulását.

Nem érdemes hosszabb szabadtéri programot szervezni szombatra, ugyanis hazánkban a hétvége időjárását egy hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszer alakítja majd, mely hatására többfelé számíthatunk csapadékra eső, záporok, helyenként akár zivatarok formájában is (vasárnap már inkább csak a keleti országrészben). A gyorsan mozgó hidegfront szombaton hajnalban éri el hazánk nyugati felét, így a napsütéses péntek után szombaton reggel már többfelé ébredhetünk borult vagy erősen felhős égboltra. A front átvonultával erőteljes szélfordulásra, helyenként megerősödő északnyugati légmozgásra van kilátás, néhány fokkal visszaesnek a maximum-hőmérsékletek, szombaton 12 és 17°C, vasárnap 11 és 15°C körüli értékekre számíthatunk.

A frontérzékenyek erős hidegfronti hatásra készülhetnek, mely a következőkben nyilvánulhat meg: a reumatikus panaszok erősödnek, a gyomorfekélyes betegek állapota romlik, a görcsös hasi panaszok is ilyenkor újulnak ki leginkább, gyakoribbá válnak a szívkoszorúér-meszesedés okozta fájdalmak.  Ebben az időjárási helyzetben a koraszülések száma is megugrik. Az asztmatikus betegséggel élők állapota szintén rosszabbodik, jobban fulladnak.

A hétvégi hidegfrontot követően a jövő hét első felében változóan felhős-napos, enyhe időre számíthatunk, majd várhatóan a hét közepén újra hidegfront éri el térségünket, így újra csapadékosabbra fordul majd időjárásunk.

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2010.03.26 10:25


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Zivatarok robbantak ki szombaton, miközben keleten meglett a 30 fok
Viharokkal érkezik a keddi hidegfront
Üllők sorakoztak szerte az égen