Gyönyörű Kelvin-Helmholtz felhők alakultak ki szerda este

Észlelőnk Jászberény környékén kapta lencsevégre a különleges felhőket.

Változatos felhőformákban nem volt hiány szerdán. A közeledő melegfronthoz kapcsolódó cirrusok pamacsos, sugaras, hullámos alakban is megjelentek a fejünk felett, de csinos lencsefelhőket is láthattunk, melyeket képtárunkban megtaláltok.

Az igazi különlegesség azonban a nap végére jutott. Hnetunde észlelőnk ugyanis  gyönyörű Kelvin-Helmholtz felhőket fotózott le kora este Jászberény környékén. Köszönjük a csodás fotót!

Mik azok a Kelvin-Helmholtz felhők?

A Kelvin-Helmholtz felhők a légkörben található két eltérő sebességű és sűrűségű légréteg közötti határfelület mentén alakulnak ki. Ezek a felhők a Kelvin-Helmholtz instabilitás következtében jönnek létre, amikor a felső légréteg gyorsabban mozog az alsó rétegnél.

A felhők megjelenése hullámokra emlékeztet, amelyek a tenger vagy az óceán felszínén láthatók, és gyakran "tengeri hullám felhőknek" is nevezik. A forma akkor alakul ki, amikor a gyorsabban mozgó réteg a lassabb réteg fölött elkezd turbulens áramlatokat kialakítani, amelyek a hullámokat létrehozó örvényeket eredményeznek.

A Kelvin-Helmholtz felhők gyorsan alakulnak ki és gyorsan is tűnnek el, általában csak néhány percig vagy rövidebb ideig láthatók.

Borítókép: HneTunde

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2023.03.29 21:43


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Alapos útmosás, jégeső kíséri a zivatarokat
Halókkal köszönt be a május
Felhővarázs Szombathely felett május első reggelén