Az új radarral már ellátunk az Adriáig

Pénteken újabb, sorban a tizenegyedik hazai lokátorral bővült radarhálózatunk, mellyel még hamarabb látni fogjuk az Adria felől érkező zivatarokat.

Ígéretünkhöz híven folytatjuk radarhálózatunk hazai és nemzetközi fejlesztését, melynek újabb állomásaként pénteken a horvát határtól mindössze 2 kilométerre, Gyékényesen telepítettük újabb lokátorunkat. Az eszköz a maximálisan 250 kilométerre kiterjeszthető hatósugarával számolva, a márciusban beüzemelt felsőszölnöki radarunkkal párban

kiváló lefedettséget biztosít a Horvátország felől érkező zivatarok nyomonkövetéséhez,

ellát Zágrábon messze, messze túl Károlyvárosig, Banja Lukáig és Eszékig, de a legmagasabbra törő viharfelhőket akár Rijeka térségében, illetve az Adriai-tenger partvonala ill. Krk szigete felett is észreveheti.

A helyszínen a lokátor mellett villámdetektort és webkamerát is telepítettünk.

A gyékényesi radar hatósugara

Az új radarral már egészen az Adriáig ellátunk (2019. június 11. 15:31)

A telepítés pillanatai 2019. június 7-én a délelőtti órákban

A tervek szerint halad hálózatunk bővítése, idén várhatóan további 2 magyar, ill. az első horvát pontok létesítése várható

Radarhálózatunk bővítése mellett a meglévő eszközök minél hatékonyabb működtetésére is nagy hangsúlyt fektetünk. Májusban debütált új feldolgozó algoritmusunk, mellyel a gyenge csapadékot a korábbinál jóval nagyobb hatásfokkal érkékeljük. Részletes cikkünk látványos összehasonlítással itt olvasható.

Szerző: Időkép
Megjelent: 2019.06.10 2:04


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Némán jöttek a záporok
Kiterjedt zivatarrendszer súrolta a délnyugati határt
Zivatarok robbantak ki az Adrián