Gyakran Ismételt Kérdések

Összeállításunkban a leggyakrabban előforduló kérdéseket és a rájuk adott általános válaszokat foglaltuk össze.

A következőkben azokra az elméleti és gyakorlati kérdésekre szeretnénk választ adni, melyekkel az Időkép üzemeltetői sűrűn találkoznak. Célszerű gyakran megtekinteni összeállításunkat, hiszen a kérdésekre adott válaszokkal megpróbálunk gyors, naprakész és közérthető segítséget adni az Önöket legjobban érdeklő témákban. Ha olyan kérdés merült fel Önben, melyre nem talált választ, kérjük, írja le alul hozzászólásként, vagy küldje el nekünk e-mailben. Az új és lényeges kérdéseket, valamint a válaszokat rövid időn belül közzé- tesszük folyamatosan frissülő összeállításunkban.

Hogyan szerezhetek észlelői jogot? Észlelői jog megszerzéséhez a kezdő, vagy a haladó szintű regisztrációt kell elvégezni. A regisztráció során meg kell adni a kívánt felhasználói nevet, jelszót, e-mail címet, valamint ki kell választani észlelői helyünket a település listából. A regisztráció során kapunk egy üzenetet az e-mail címünkre, a benne található aktiváló kódot kell SMS-ben(alapdíjas) elküldeni a megadott telefonszámra.  Az aktiválás 24 órán belül automatikusan megtörténik. Fontos tudnivaló: többes regisztráció automatikus kitiltást  von maga után!

Mit jelent a Kezdő szintű észlelési jog? kezdő szintű regisztráció egyszerűbb formában ad lehetőséget arra, hogy észlelést tudjunk küldeni. Ehhez nincs szükség alaposabb meteorológiai ismeretekre, csupán ismernünk kell a felhőfedettség megállapításának szabályait, hiszen ezen a szinten csupán égkép ikont tudunk az észlelésben küldeni.

Mit jelent a Haladó szintű észlelési jog? A haladó szintű észlelői joghoz kötött észlelői teszt sikeresen kitöltéséhez már ismernünk kell néhány alapvető fogalmat a meteorológia világából. A kezdő szinttel ellentétben nem csak égképet, hanem számos más meteorológiai adatot be tudunk küldeni az észlelésben.

Kezdő szintű észlelői jogom van, de szeretnék Haladó szintű észlelő lenni. Ilyenkor mi a teendőm? Teljes körű észlelői joghoz a haladó szintű regisztrációs oldalon található teszt kérdéseit kell megválaszolni. Nem új regisztrációt kell készíteni - ez egyébként is ellentétes az Időkép Szabályzattal -, és nem is a tesztlapot kell kitölteni, hanem csupán a kérdések sorszámát és a válaszok betűjelét (példa:1:a, 2:b, 3:c) kell e-mailben elküldeni bármelyik Moderátornak (persze feltüntetve a felhasználói nevet is). Ha 10 kérdésből legalább 9-re helyes a válasz, akkor az észlelői jogot a Moderátor átállítja haladó szintre. Ezek után a "régi" nevünkkel probléma nélkül, immáron haladó szinten tudunk tovább észlelni.

Ingyenes e-mail címről miként történik a regisztráció? Az ingyenes e-mail címekről (citromail, freemail, gmail stb.) történő regisztráció során is aktiváló SMS (alapdíjas) segítségével történik a regisztrációs folyamat.

Szolgáltatói, munkahelyi, vagy iskolai e-mail címről történő regisztrációkor is kell aktiváló sms? Az utóbbi időben megszaporodott visszaélések miatt minden e-mailcímhez kell aktiváló SMS-t (alapdíjas) küldeni.

Szabadon választhatok bármilyen felhasználói nevet? Nem, ugyanis az Időkép Szabályzata nem teszi lehetővé többek között közszereplő nevének felhasználását, nem lehet nyílt, vagy burkolt formájú reklámhordozó, továbbá obszcén vagy trágár kifejezés stb. (bővebben: Időkép Szabályzat )

Hogyan tudom megváltoztatni a jelszavamat? Jelszavunk megváltoztatását a Beállításokban hajthatjuk végre, ahol az erre szolgáló ablakba kell az új jelszót beírni, majd a Mentés-re kattintani. Ezután a megadott e-mail címünkre érkezik egy automatikusan generált levél, amely segítségével aktiválhatjuk az új jelszót.

Mit tegyek, ha levelet kaptam a jelszavam megváltozásáról, azonban ezt nem én kezdeményeztem? Feltételezhető, hogy ilyenkor egy illetéktelen személy hozzájutott a jelszavunkhoz, azzal visszaélve jogosulatlanul próbál változtatásokat tenni, ezért késlekedés nélkül a levélben leírtakat követve kell eljárni.

Mennyi időközönként célszerű a jelszót megváltoztatni? A jelszavunkat biztonsági okokból havi rendszerességgel érdemes megváltoztatni. Célszerű olyan jelszót alkotni magunknak, melyet könnyen megjegyezünk, és amely egyaránt tartalmaz betűket és számokat. Kerülendő a felhasználói nevünkből és egyéb személyes adatunkból alkotott jelszó, valamint az egyszerű számsorozatokból álló karakterek használata.

Miért nem tudok bejelentkezni? Ennek számos oka lehet. Hibásan beírt felhasználónév vagy jelszó, szabálytalanság miatt a bejelentkezési jogosultság átmeneti, vagy végleges megvonása állhat döntően a háttérben.

Van észlelői jogosultságon, azonban miért nem tudok hozzászólást írni? Az észlelői jogosultsággal együtt jár a hozzászólási lehetőség az észlelői felületen, valamint a fórumokban is, azonban ehhez legalább 30 észlelés beküldése szükséges. Az Időkép Szabályzatába ütköző hozzászólás esetén, továbbá chat, vagy blog jellegű fórumozás miatt a hozzászólási jogot a moderátorok korlátozhatják.  

Kik azok a moderátorok? A moderátorok speciális jogokkal felruházott észlelők, akik észleléseket küldenek, fórumoznak, de ezen felül az Időkép Szabályzat szellemében a hibásnak minősülő adatokat törlik, felügyelik a különböző topicokban folyó zavartalan fórumozást, szabálytalanság esetén korlátozhatják a különböző adatküldési-, fórumozási-, belépési jogosultságokat.

Hogyan tudom megtekinteni az észlelők adatlapját? Az észlelők észlelési-, képtári képei számát, elérhetőségét és bemutatkozását tartalmazó adatlapot a felhasználói névre történő kattintással lehet megtekinteni.

Hogyan tudom tartalommal megtölteni az adatlapomat? Az adatlap kitöltéséhez be kell jelentkezni, majd az észlelői oldal felső részén látható Beállításokra kattintva megnyíló ablakban tudom a kívánt részeket kitölteni.

Hogyan tudom megjeleníteni a teljes nevem az észlelői név mellett?
Ehhez bejelentkezve a Beállítások-ra kell kattintani, majd a Teljes név mezőbe kell beírni a vezeték- és keresztnevünket. Külön felhívjuk a figyelmet arra, hogy ha megadjuk a valódi nevünket, egyúttal a belegyezésünket is adjuk annak publikus megjelenítéséhez az Időkép bármelyik oldalán, erről a tényről egyszeri tájékoztatást olvashatunk a név megadásakor. A megjelenítés – a név kitörlésével - bármikor visszavonható. A teljes névtől eltérő név (pl. felhasználónév, becenév...) megadása nem engedélyezett, ez esetenként ideiglenes, vagy végleges kitiltást vonhat maga után, az így okozott jogsérelem miatt esetenként polgári és/vagy büntetőeljárás is kezdeményezhető!

Mit kell tennem, ha szeretném nyilvánossá tenni az e-mail címemet? A Beállítások részben be kell pipálni az E-mail cím nyilvános szöveg melletti kis ablakot. Ezzel lehetővé válik, hogy mások számára is megtekinthető legyen az adatlapon megjelenő elérhetőség.  

Hogyan tudok avatart megjeleníteni az adatlapomon? Avatar kép megjelenítéséhez a kiválasztott képet a számítógépünkről előbb fel kell tölteni egy tetszőleges képmegosztó tárhelyre, majd a kép címét kell bemásolni a Beállítások alatt megjelenő adatlapon a Fénykép c. sorba.  

A regisztrációnál megadottól eltérően másik településről is küldhetek észlelést? Igen, ehhez az újabb települést a Beállításokban előzetesen ki kell választani, majd az új észlelés beküldésekor a Település legördülő menüjéből kell a kívánt települést kiválasztani.  

Másik településre szóló észlelést akkor is küldhetek, hogy ténylegesen ki sem mozdulok otthonról? Nem, mert az úgynevezett távészleléseket a moderátorok azonnal törlik, ismételt esetben ezért korlátozhatják a belépési jogosultságot is. Mindig csakis arról a településről szabad észlelést beküldeni, ahol éppen ténylegesen tartózkodik az Észlelő.  

Hogyan szerezhetek tudomást arról, ha egy moderátor írt nekem? A moderátorok első sorban a regisztrációnál megadott e-mail címre tudnak levelet küldeni az érintettnek, ezen felül esetenként az adatlapon megadott más elérhetőségen keresztül is megpróbálhatják felvenni a kapcsolatot.

Hogyan, mivel és milyen feltételek alapján tudok élő kameraképet közvetíteni? Az észleléseknél megjelenő kameraképek közvetítésével kapcsolatos tudnivalókat a kamerákra vonatkozó Gyakran Ismételt Kérdések listájában foglaltuk össze.

Hogyan tudok képet, vagy videót feltölteni a Képtárba? Az Időkép képtárába történő feltöltéshez meg kell nyitni a Képtárat, majd a Kép és Videó feltöltése>>> feliratra kattintva tudjuk a gépünkön tárolt anyagot kiválasztva feltölteni.  

Bármilyen minőségű képet feltölthetek? A feltöltés feltétele többek között az, hogy saját készítésű, jó minőségű és részletgazdag legyen. A Képtár nem tárhelyként üzemel, ezért oda csak a válogatáson átesett képeinkből töltsük fel az igazán legjobbakat. A mobil-telefonnal, webkamerával készített rosszul sikerült képek feltöltését kerüljük, mert az élvezhetetlen minőségű, ötletszegény tucatképek előbb-utóbb törlésre kerülnek, sorozat jelleg, ismétlés stb. esetén megvonhatják a képfeltöltési jogot. Persze mindenkor kivételt jelenthetnek az egyedi elbíráláson átesett rendkívüli, a ritka időjárási helyzetet megörökítő anyagok.

Más által készített képet is feltölthetek? Nem, mert a mások tulajdonát képező anyagok sajátként történő feltüntetése esetenként polgári-, vagy büntető eljárást vonhat maga után. Kivételt képeznek az írásbeli engedéllyel feltöltött anyagok, ezekről a moderátorokat előzetesen értesíteni kell.

Hogyan illeszthetek be fényképet az észlelésemhez? Azokat a képeket, melyeket közvetlenül a beküldött észleléseinknél szeretnénk megjeleníteni, nem kell előbb a Képtárba feltölteni és onnan másolni, hanem az új észlelés beküldésekor a Fénykép csatolása: sorban található Tallózás gomb segítségével választhatjuk ki a kívánt képet. Ezen képek egyébként a Képtár Észlelési képek c. mappába kerülnek.

Hogyan illeszthetek be az észleléseimnél állandóan megjelenő saját honlapra mutató linket? A honlap linkjét a Beállítások-ban található Honlap: sorba kell bemásolni.  

Milyen témájú saját honlap közvetlen elérését biztosítja az Időkép az észlelői oldalon az észlelők számára? Az észlelés mellett megjelenő ikonon keresztül csak olyan saját honlap jeleníthető meg, amely részben, vagy egész tartalmában kapcsolódik a meteorológiához, tartalma pedig nem ütközik jogszabályba.

Az ikon látványának kedvéért megadhatok olyan kitalált linket is, amely alól nem nyitható meg internetes oldal? Nem, mert ez olyan kényelmi funkció, amely arra szolgál, hogy az Észlelők saját oldalai az ikonra történő kattintással egyből megtekinthetőek legyenek mások számára.

A nekem tetsző időképes tartalmat átmásolhatom a saját honlapomra? Ha a saját honlapunkra szeretnénk átmásolni az Időkép oldalain megtetszett bármilyen tartalmat, akkor tudnunk kell, hogy az Időkép portál összes tartalma szerzői jogvédelem alá esik. A honlapon található időjárási térképek, információk és szövegek Szente-Varga Bálint és Nagy Gergely szellemi tulajdonát képezik. Előzetes engedély nélkül szigorúan tilos ezeket a tartalmakat más weboldalakon közzétenni, valamint bármely tartalmat saját munkaként feltüntetni. Kivételt jelent a Kis Légszennyezettségi Térkép, Animált Hőtérkép, Kis Hőtérkép, Animált Felhőkép, Kis Felhőkép és az Animált Széltérkép, melyeket a forrás ( www.idokep.hu ) pontos és linkként való feltüntetése mellett olyan módon kell elhelyezni, hogy a térképekre kattintással, az Időkép megfelelő aloldalára lehessen jutni (szükséges HTML kód a térképek aloldalain). A fentiektől eltérő tartalomra történő igény esetén, a használathoz előzetes engedély szükséges. Aki ezt nem tartja be, az ellen büntető, illetve polgári peres eljárás indítható.

Hogyan tudok wapon észlelést beküldeni? Wapon észlelést a wap.idokep.hu címen lehetséges küldeni.

Hogyan kaphatok gyors választ egy adott témával kapcsolatos kérdésemre a Társalgóban, ha nincs kedvem több ezer hozzászólást végiglapozni? A Társalgóban minden topic tetején és alján található kereső ablak. Ide kell a keresendő fogalmat beírni, így az e köré csoportosuló összes hozzászólás megjelenik, kiemelve bennük a keresési találatokat.

Mit tehetek, ha a már beküldött észlelésemben hibát fedeztem fel? Ilyenkor nem új észlelést kell kezdeményezni, mert akkor a hibás észlelés után megjelenik egy másik észlelés is. Ennek elkerülése érdekében a beküldött észlelés jobb oldalán mindenki számára megjelenik egy ikon, amely 5 percig lehetőséged ad a hibás adatot tartalmazó észlelés újbóli szerkesztésére és ismételt beküldésére. Ezzel a régi rosszat felülírjuk.

Miért jelenik meg egymást követően többször is a beküldött észlelésem? Az egymás utáni több észlelés megjelenése azért lehetséges, mert az Észlelés elküldése gombra többször ráklikkeltünk. Főként a lassúbb netkapcsolat miatt fordul elő ez a hiba. Ennek elkerülése érdekében csak egyszer klikkeljünk rá az elküldő gombra és várakozzunk türelmesen a megjelenésig.

Mennyi időközönként érdemes észlelést küldeni? Fordulatoktól mentes, nyugodt időjárási körülmények között óránként 1-2 észleléssel is megfelelő képet tudunk formálni a lakóhelyünk jelenlegi időjárási helyzetéről, azonban a megszokottól eltérő, hírtelen és jelentős változások esetén akár a 2-3 percenként küldött észlelések is fontosak és indokoltak lehetnek. Az észleléseket ok nélkül nem szabad halmozni.

Nincs megbízható műszerem, azért a mérésekre egy egyszerű hőmérő is elegendő? Szűk családi körben minden bizonnyal az is elegendő információt nyújt a levegő hőmérsékletéről, azonban az Észlelőink többsége olyan digitális műszerrel rendelkezik, melyek pontosan követik az időjárás változásait. A ház falára, vagy az ablakba szerelt hőmérő használata, egy hagyományos, analóg barométer kocogtatása, vagy a szobában mért páratartalom csak a térkép torzítására alkalmas, a területi átlagtól eltérő pontatlan adatokat nem szabad észlelésben beküldeni. A mérési szabályok szellemében csak olyan adatot küldjünk észlelésben, amely mérésére megfelelő eszközzel, vagy műszerrel rendelkezünk. Ezek hiányában szorítkozzunk a vizuális megfigyelésen alapuló észlelésre, sokszor egy egyszerűnek tűnő égkép ikon is nagyon hasznos információval szolgálhat mások számára.  

Új észlelés beküldésekor miért nem tudok hőmérsékletet beírni? Amennyiben más észlelőknél rendben megjelenik a szóban forgó adat az észlelői oldalon, akkor nagy a valószínűsége, hogy nem rendszerhiba áll a háttérben, hanem erre a meteorológiai adatra vonatkozóan korlátozás alá került az észlelői jog. Sorozatos mérési pontatlanságok esetén egy-egy adat beküldése rövidebb-hosszabb időtartamra korlátozás alá kerülhet a térképek védelme érdekében.

Egy idő óta nem tudok égkép ikont észleléskor beküldeni. Sikeres a belépésem, de észlelni nem tudok. Azt a hibaüzenetet kapom, hogy hibás a név, vagy a jelszó, vagy nincs észlelési jogom, ellenőrizzem!  Ilyenkor gyors megoldást jelenthet, ha bezárjuk a böngészőt, majd töröljük a számítógépünkön tárolt böngészési előzményeket. Habár nem sűrűn találkozunk ilyen problémával, de a tudomásunkra jutó  esetek döntő többségében a törlés után ismét sikerült rendben észlelni.

Mit jelent az Időkép Pro elnevezés? Az Időkép Pro egy minőségileg új, a jelenleginél jóval sokrétűbb, széleskörűbben használható, a professzionális felhasználók igényei szerint kialakított szolgáltatáscsomag az Időkép portfólióján belül.  

Kik vehetnek részt a Pro rendszerben? Mindenki, aki rendelkezik valamilyen, folytonosan (vagy legalábbis a nap döntő részében) Internetre kapcsolt időjárás-állomással, és elfogadja a rendszer felhasználási feltételeit. Fontos, hogy az időjárás-állomásról (és annak érzékelőiről külön-külön is) valós fotókat kell feltölteni ahhoz, hogy valaki teljes jogú résztvevővé válhasson.

Mennyire kiforrott az Időkép Pro? Egyelőre a teljes rendszer kísérleti stádiumban van, így természetes, hogy előfordulhatnak hibák, azonban a sikeres fejlesztések érdekében bárki ötleteit, építő jellegű észrevételeit, tanácsait nagyon szívesen fogadjuk.

Hogyan lehet csatlakozni az Időkép pro-hoz? Külön feltöltő program létezik az Időkép Pro rendszerhez, ami innen tölthető le . Bár kinézetre szinte teljesen megegyezik a sima feltöltővel, valójában teljesen más szerverrel kommunikál, és más a lízing nyilatkozata is (utóbbi megegyezik az Időkép Pro csatlakozási feltételeivel). Ne felejtsük el a régi feltöltőt kivenni az indítópultból! Egyszerre két feltöltő futtatása problémákat okozhat. Ezután a pro.idokep.hu oldalon (www nélkül) a meglévő Időképes felhasználónevünkkel és jelszavunkkal tudunk belépni, elfogadva a felhasználási feltételeket. Ha még nincs, és nem is volt ilyen, akkor természetesen regisztrálhatunk új felhasználóként is.

Megérkezett az új WS! Mi a teendő? Első lépésként olvassuk el a hozzá adott kezelési útmutatót mely részletesen leírja a teendőket. Az elemek behelyezésével még a szenzorok kihelyezése előtt győződjünk meg a berendezés működőképességéről.

Elemeket, vagy tápegységet használjak? El kell dönteni, hogy elemmel vagy hálózati adapterrel kívánjuk üzemeltetni a készüléket. Mindkét esetben lehetséges a 433 MHz-es rádiós, vagy kábeles adatátvitel a bázis és a szenzorok között. Kábeles átvitel: Ez a módszer biztosítja az időjárási adatok zavarmentes átvitelét a bázisra. A 433 MHz-es átvitellel összehasonlítva a kábelesnél az átviteli időköz jelentősen rövidebb, ami viszont nagyobb áramfogyasztást jelent – ezért a kábeles módszernél az elemek élettartama rövidebb. A kábeles összeköttetéshez a mellékelt 10 m-es kábelt egyszerűen a termo-higro szenzor és a bázis közé kell kötni. Amikor a bázis érzékeli a kapcsolatot, automatikusan veszi a szenzor adatait. A kábeles kapcsolatról bármikor át lehet térni a 433 MHz-es átvitelre (vagy fordítva), úgy, hogy a kábel-összeköttetést az egységek között megszünteti, vagy újra létrehozza. Ha a bázis érzékeli, hogy nincs kábeles kapcsolat a szenzorral, az aktuális adat-leolvasó időközről új időközre tér át. Az adat leolvasási időköz kábeles kapcsolatnál 8 másodperc, a rádiós átvitelnél (a szél sebességétől függően) 32 – 128 másodperc. Adapter használatakor kábeles kapcsolat esetén az adapter szolgáltatja a feszültséget a szenzoroknak is. A 433 MHz-es átvitelnél használt elemeket a kábeles változatnál is benne lehet hagyni a készülékben, szükség-áramforrásként áramszünet esetére. Az áramellátás szünetelése megszakítja a szinkronizációt a bázis és a termo-higro szenzor között, és ezzel az adatok fogadását is. A készülékek újbóli szinkronizálására tartsa 2 másodpercig nyomva a PLUS(+) gombot. Az elemek azonban alapvetően ne maradjanak hosszabb távon a készülékekben, a szivárgás elkerülésére. Vezeték nélküli 433 MHz-es átvitel: Ez a megoldás nagyobb szabadságot biztosít a felhasználónak az egységek elhelyezésénél, mert a kábelek nem befolyásolják a rugalmas helyválasztást. Ha nem jelennek meg időjárási adatok, vagy a szenzorok jeleinek vétele az üzembe helyezés, szerelés, elemcsere stb. következtében megszűnik, tartsa nyomva egyszerűen kb. 2 másodpercig a PLUS (+) gombot. Rövid sípoló hang mutatja, hogy a bázis ismét fogadja a szenzorok jelét.

Milyen elemeket használjunk?  Csak olyan tipusú elemet használjunk, amilyet a műszerünk számára gyárilag meghatároztak. Ha az előírás szerint 1,5 voltos AA elemre van szükség, akkor ne kísérletezzünk 1,2 voltos tölthető akkumlátorral, mert ez esetenként nem várt műszaki problémákat okozhat. A gyakorlati tapasztalatok szerint a drágább árkategóriába tartozó tartós elemek hosszabb ideig (akár 1 évig is) üzemelnek, mint az olcsóbb kategóriájú "nevenincs" fajták. Az elemcseréket lehetőleg halasszuk az őszi hónapokra a téli felkészítés jegyében.

Hogyan helyezzem el a szenzorokat? A szenzor saját árnyékolója soha nem alkalmas szabadtéri kihelyezésre. A talajtól 2 méterre, méréskor ügyelnünk kell arra, hogy hőmérőinket ne érje közvetlen napsugárzás, de a légáramlás szabadon mozogjon körülötte. Kerülnünk kell a nagyobb tereptárgyak közelségét (mint például épületek). A hőmérőház állandó (standard) védőházikó, amely, puha fából készül és mindegyik oldalán nagy szellőzőrések biztosítják a levegő áramlását és kizárják a napfény közvetlen besugárzását, vagy használhatunk tányéros árnyékolót, melyet barkácsoló kedvű észlelők elkészíthetnek. Segítség itt A szél szenzort kb. 10 m magasra helyezzük, az esőszenzor elhelyezésénél ügyeljünk arra, hogy körbe 45 fokos szögben akadálymentesen érhesse a csapadék. A mérési pontatlanságok elkerülése érdekében az időjárás automata termo-higro szenzora, valamint a többi csatlakoztatott egység ajánlott elhelyezését ide kattintva tekintheti meg.

A szenzoron mérések közben rajta maradhat a gyári esővédő burkolat? Nem! Habár alakja nagyban hasonlít egy árnyékolóhoz, de kialakításából adódóan nem képes az árnyékolás célját biztosítani, alatta a szenzor hajlamos a befülledésre, ez akár 8-10 Celsius fokos mérési hibát is előidézhet. A Hőmérőházban/Árnyékolóban lévő szenzort nem kell a csapadéktól óvnunk, ezért távolítsuk el róla.

Hosszabbítható-e a csapadék és a szél szenzorok vezetéke? Igen, szabvány telefonvezetékre présfogóval szerelhető 6P6C (6/6 pólusú, RJ25) moduláris csatlakozó dugóval. A toldásra - hogy a garancia el ne vesszen - 6P4C (6/4 pólusú, RJ14) telefon csatlakozó toldót használjunk. A 6P4C (6/4 pólusú, RJ14) telefon csatlakozó toldó bekötésére ügyeljünk. Bekötés

Hosszabbítható-e a thermo-hygro szenzort a beltéri egységgel összekötő kábel? Igen, de nagyon kell vigyázni a bekötésre, mert már alapból fordít. Tehát, ha valaki újat nyomat, az eredeti bekötéseket nagyon nézze meg! Toldót kár használni, mert csak hibalehetőség lehet. Van olyan hely ahol majd 100 méterrel megy hiba nélkül. A részleteket érdemes megkérdezni a Műszerek topicban.

Mit tegyek ha nincs átvitel a bázis és a kültéri egység között? A távolság a termo-higro szenzor és a báziskészülék között optimális esetben kb. 100 m. Ez a valóságban a rádiózavarok miatt kevesebb. A következőket kell figyelembe venni: - Nagyfrekvenciás zavarások - Építmények és magas növényzet - Az adó és vevő távolsága, és közöttük elektromosan vezető felületek és tárgyak (beleértve az emberi testet és a talajt is) befolyásolják az adáskarakterisztikát - Szélessávú zavarások városi környezetben olyan szintet érhetnek el, amelyek az egész frekvenciasávon a jel/zajszintet csökkentik, és a tényleges hatótávot is csökkentik. - A közelben működő elektronikus háztartási készülékek (pl. a szomszéd házban) ugyancsak befolyásolják a vételt. - Rosszul árnyékolt PC-k zavarokat okoznak, amelyek rontják a vételt, sőt akár teljesen megszüntetik. - Az olyan időszakosan üzemelő 433 MHz-es készülékek, mint pl. fejhallgató, többnyire átállíthatók más frekvenciára.

Mi az IOA? Időkép Online Automata WS, WMR és HWO típusú időjárási automaták, valamint az Időkép-ViharVadász Fénymérő csatlakoztatásához szükséges feltöltő program, mellyel viszontláthatjuk a méréseinket a térképen is valamint grafikonok is készülnek az adatokból! Letölthető innen!

Hogyan küldhetek adatokat az Időképre? 1. Az automata csatlakoztatásához mindenekelőtt szükség van egy időképes felhasználónévre. Amennyiben még nem lenne,ezen az oldalon gyorsan készíthetünk egyet. Figyelem: valós e-mail címet adjunk meg, mivel arra érkezik az aktivációs levél! 2. WS esetén a HeavyWeather (HW), WMR esetén a Virtual Weather Station (VWS) nevű programra van szükségünk, melynek feladata az eszközzel való kommunikálás lesz. A programokat az automatákhoz gyárilag adják, de ha mégsem találnánk meg, akkor a program nevére kattintva letölthetjük. Állítsuk be a programot, hogy folyamatosan fusson. 3. Az adatokat az Időkép Online Automata nevű program fogja az Internetre felküldeni, így ezt is töltsük le, és tömörítsük ki egy tetszőleges könyvtárba. 4. Indítsuk el a programot, majd a főablakban a "Tallózás" gombra kattintva keressük ki a HeavyWeather vagy a Virtual Weather Station adatfájlját. A fájlok elérési útvonala alapbeállításokkal való telepítés esetén: HeavyWeather: "C:\Program Files\HeavyWeather\currdat.lst" Virtual Weather Station: "C:\Program Files\Virtual Weather Station\data\2008dbase.csv" Weather Display: "C:\Program Files\wdisplay\webfiles\clientraw.txt" majd alább írjuk be az előbb regisztrált felhasználónevünket és a jelszavunkat. 5. Kattintsunk a "Feltöltés most" gombra, ezután ellenőrizzük, hogy sikeres volt-e az adatfelküldés, a jobb alsó dobozban helyes adatok jelennek-e meg. A "Kalibrálás" dobozban tudunk korrigálni a rosszul mért értékeken. Ha hibaüzenet jelenik meg, akkor kövessük az ott megjelenő utasításokat. Melyben van csapadékmérőnk, pipáljuk be a "Van csapadékmérő az automatán" négyzetet! 6. Végül pipáljuk be azt, hogy "Az óra mellett induljon", és kattintsunk a "Óra mellé!"-re. Érdemes beállítani a programot, hogy Windowssal együtt induljon, ezt a "Windowssal induljon" bepipálásával érhetjük el. Az automatát ezzel sikeresen csatlakoztattuk, nézzük, hogy térképeken megjelenik-e az adatunk, illetve a grafikonok elkezdenek-e rajzolódni! Bármilyen probléma esetén állunk rendelkezésre.

Nem jelennek meg az adataim a grafikonokon és a térképeken, mit csináljak? A számítógépen futó HeavyWeather programban meg kell nézni, hogy az aktuális adatok megjelennek-e. Az IOA feltöltő programban ellenőrizni kell a felhasználói név és a jelszó helyességét különös tekintettel a kis és nagybetűkre. Meg kell nézni az IOA programban, hogy az aktuális szenzoroknak engedélyezve van e az adatfeltöltés, illetve, hogy a kiolvasott dátum pontos-e (nem siet és nem késik).A grafikonok 5 percen belül elkezdenek rajzolódni.

Mit jelent az OFL és a --- jel? Kijelzés a WS-ek beltérijén: Beltéri adatok: -9,9°C...+59,9°C (kijelzés "OFL" e tartományon kívül) Kültéri adatok: Hőmérsékleti tartomány: -40°C...+59,9°C (kijelzés "OFL" e tartományon kívül) Szél adatok: kijelzés "OFL" ez tartományon kívül adazok vételét jelzi. 433 MHz-s adatátvitel: Termo-higro szenzor mérési időközök: 10 perc (ha a bázis 5 egymást követő kísérletnél nem tud adatot fogadni, a kijelzők (az esőmennyiségen kívül) "---" t mutatnak. Szél adatok: a kijelzés "OFL" ez tartományon kívül adatok vételét jelzi. WMR200 készüléknél: ha a mért hőmérséklet a mérési tartományon kívül esik, a kijelzőben az „LL” vagy a „HH” látható.

Karbantartás, tisztítás?

-Kerülje az extrém hőmérsékleteket, rezgéseket és lökéseket, mert ezek a készülék károsodását okozhatják, és téves mérési eredményekhez vezetnek.

-A báziskészülék házát csak puha, enyhén nedves ruhával tisztítsa, oldó- és súrolószerek nélkül.

-Ügyeljen arra, hogy az esőszenzorban ne gyűljön össze falevél vagy szennyeződés, a burkolaton belül pókháló, pók gubó. Ellenőrizze a tölcsérét lerakódások szempontjából. Óvatosan tisztítsa meg a szenzor billenő részét és ellenőrizze, hogy könnyen mozog-e.

-Ne tisztítsa folyó vízzel a tölcsért úgy, hogy az alsó résszel egybe van építve, se magát az elektronikát rejtő alsó részt. A víz behatolhat az elektronikába és tönkreteheti.

-Ne merítse a készüléket vízbe.

-A turbinás szélmérőt időszakonként érdemes pókháló mentesíteni, ilyenkor ellenőrizzük, hogy az iránymérő könnyedén mozog e.

-A kimerült elemeket azonnal vegye ki, a szivárgás meggátlására. Csak a megadott típusú elemeket használja.

-Meghibásodás esetén forduljon szakemberhez.

Kalibrálás, de mikor és miért? Kalibrálni (beállítani) leggyakrabban a légnyomásmérőinket szoktuk általában havi rendszerességgel. Megkülönböztetünk abszolút(abs) és relatív(rel) légnyomást, mi az utóbbit használjuk. Az abszolút értéken a használó egyébként sem tud változtatni. A tartózkodási helyünk tengerszintre átszámított légnyomása a relatív légnyomás. 962 hPa abszolút légnyomás 500 méterrel a tengerszint felett megfelel 1013 hPa tengerszintre átszámított átlagos légnyomásnak. Ez képezi a műszerek gyári alapértékeit, nem véletlen, hogy a digitális időjárás állomások az üzembe helyezéskor legelőször 1013 hPa-t mutatnak. Ezt az értéket a kezelési útmutató alapján át kell állítanunk a tartózkodási helyünkön jellemző tengerszint feletti magasságnak megfelelő relatív légnyomás értékre. A kalibráláshoz mindenkor hasznos támpontot nyújthat a Légnyomástérkép. Végül, de nem utolsó sorban érdemes megjegyezni, hogy a kalibrálásokat lehetőleg nyugodt, szélcsendes időben érdemes végrehajtani, amikor a légnyomásváltozás intenzitása minimális.

Miért nem jelennek meg a grafikonon a légnyomás adataim, ha az archív adatokat töltöm fel? Ha archívból töltöd fel a kiesett időszak adatait, a légnyomás azért nem jelenik meg, mert a WS az abszolút értékeket tárolja, az IOA pedig a relatív értékeket olvasná ki. Ez a WS 23xx-as sorozatra jellemző!

Hogyan állapítsam meg az észlelői helyem pontos koordinátáit? Ahol a méréseket/megfigyeléseket végezzük, tehát az észlelői helyszínünk koordinátáit azért elengedhetetlen pontosan megadnunk, hogy a méréseink/megfigyeléseink valós helyen jelenjenek meg a Térképeken. Tudnunk kell, hogy a koordinátákat decimális formában, tizedes vesszővel kell megadni. Ettől eltérő formátum esetén más helyre kerülnünk a térképeken. A koordináták egyszerű és gyors megadását a Beállításokban található térkép biztosítja, ahol csupán a megfelelő pozícióba kell húzni a jelzőoszlopot. Kilépés előtt ne felejtsük el menteni a változásokat! A koordináták megadása után küldjünk be észlelést, majd a térképek következő frissülése után ellenőrizzük le, hogy a beküldött észlelésünk jó helyen jelenik-e meg.

Nem találom az észlelési helyemet a település listában. Magyarországi lakosok  esetében néha előfordul, hogy olyan településrészről szeretnének észlelést küldeni, amely  nem önálló település, hanem csupán valaminek egy része, tulajdonképpen közigazgatásilag egy másik településhez tartozik. Külön településrész bejegyzésére nincs lehetőség, ilyenkor azt a várost, vagy falut kell észlelői helyként megjelölni, amihez konkrétan tartozik. Magyarországon kívüli település hiánya esetén picit más a helyzet, hiszen a kívánt települést legelőször is az Időkép eu-s oldalán érdemes keresnünk. Ha nem találjuk, akkor az előző kérdésben említett térképen keressük ki a pozíciónkat, majd a kapott koordinátákat a településnév és az ország pontos megnevezésével e-mailben küldjük el a Moderátoroknak. Ők a levélben leírtak alapján intézkednek a település listába történő felvételről, ennek megtörténtjéről viszontválaszukban értesítik a Felhasználót.

A térképek, grafikonok miért csak az oldal újraöltésekor (F5 gombra) frissülnek? A követlező oldalon (katt a linkre) ellenőrizzük, hogy a számítógépünk órája nem késik-e túl sokat. Ha az eltérés több mint 1-2 perc, állítsuk be a számítógépünk óráját a windows rendszereknél általában jobb alsó sarokban található órára jobb egérgombbal kattintva.

Vásároltam IP modult, hogyan kell beüzemelni? A következő oldalon (katt a klinkre) találhatjuk a beüzemelési útmutatót.

Hogyan tudok kamerával, webkamerával közvetíteni?következő oldalon (katt a klinkre) olvashatjuk az új közvetítőknek szóló gyakran ismételt kérdések listáját.

IP modullal kapcsolatos hibaelhárító itt található.

Szerző: Orosz Tibor
Megjelent: 2008.10.31 20:56


Hirdetés

Kapcsolódó hírek