Elérte Japánt a tájfun

A Fülöp-szigetek térségében 160 km/h-s szelet és özönvízszerű esőzéseket okozó tájfun Japánt is elérte.

Elérte Japánt a tájfun (kedd 17:43): Kedd délután elérte a Japán szigetcsoportot a tájfun, 83 ezer embert telepítettek ki. A következő napokban 180-400 milliméter özönvízszerű csapadékot várnak a térségbe.

A hétvégén vonult át a Fülöp-szigetek fölött (a fővárostól, Manilától nagyjából 660 mérfölddel keletre-délkeletre) a Guchol nevű tájfun, mely most Japánt fenyegeti, és helyi idő szerint holnap a hajnali, reggeli órákban el is éri a szigetország legdélibb részeit.

A Fülöp-szigetek térségében heves esőzésekkel és komoly szélviharokkal vonult át a trópusi vihar. A hétvégén a környéken 150 mérföld/órát meghaladó széllökés is előfordult, így szombaton úgynevezett szupertájfunná nyilvánították, és még vasárnap is ugyanilyen erős volt. A hatalmas szél a Fülöp-tengeren óriási hullámokat korbácsolt, melyek magassága még a 10 métert is meghaladta. Mindemellett az özönvízszerű esőzés súlyos áradásokat okozott. A vihar szeme körül igen heves zivatarok pattantak ki, melyekben a csapadék intenzitása helyenként meghaladta az 50 mm/h-t, illetve az ezeket szolgáltató zivatarfelhők igencsak magasba nyúltak, némelyik teteje a 15 kilométeres magasságot is elérte!

Bár Guchol már gyengül (helyi idő szerint hétfő délután 3 órakor 3-as kategóriájú tájfunként tevékenykedett), de még így is súlyos gondokat okozhat Japánban, elsősorban a szigetország déli és nyugati tájain. A déli területeken ugyanis a múlt héten is komoly esőzéseket okozott egy másik trópusi ciklon. Az előrejelzések szerint a tájfun várhatóan kedden éri el 2-es, majd 1-es kategóriájúvá gyengülve Japán déli részeit, heves esőzéseket és pusztító szélviharokat okozva, majd trópusi viharrá "szelídülve" folytatja tovább útját északkelet felé.

Forrás: phys.org, Weather Underground, weather.com, Reuters

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2012.06.18 13:29


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

F1 2024: A suzukai tavaszban folytatódik a száguldás
Virágba borultak a japán díszcseresznyék
Kitört egy vulkán Japánban, még a villámok is csapkodtak a hamufelhőben