Guamra lecsapott, most a Fülöp-szigetek felé tart a szupertájfun

A Mawar szupertájfunban 280 km/h-val tombol a szél, Guamra pedig Magyarország közel egy éves átlagos csapadékmennyiségét zúdította.

Az elmúlt hét közepén a Csendes-óceánon kialakult egy trópusi depresszió, mely azóta tájfunná fejlődött, és a Mawar nevet kapta. Útja során egyszer már elérte a szupertájfun kategóriát, majd kicsit szelídülve, de még így is nagyon erős tájfunként érte el Guamot, nagyjából 220 km/h-val tomboló szélviharral csapott le a szigetre. A beszámolók szerint

a szigeten közel 600 mm eső esett a tájfunból,

ami majdnem annyi, mint Magyarország éves áltagos csapadékmennyisége. Emiatt a sziget közlekedése megbénult, beleértve a nemzetközi repülőtér forgalmát is - olvasható az Euronews.com oldalán. A szélvihar háztetőket tépett le, fákat csavart ki, vezetékeket szaggatott le, valamint sok autót borított fel.

A Mawar szupertájfun útvonala | Forrás: Zoom.earth

Mawar a szigetet elhagyva a Csendes-óceán nyugati részén, a Filippínó-tenger felett ismét szupertájfunná erősödött. A következő napokban

akár a 280 km/h-t is meghaladhatják a legerősebb széllökések

a nyilt tenger felett. Mawar jelenleg nyugat-északnyugat felé halad, és a központi légnyomás a szupertájfun belsejében akár 930 hPa alá is csökkenhet.

A jövő hét elején Mawar elérheti a Fülöp-szigetek északi részét, valamint Tajvant is. Hatalmas esőzést okozhat a szupertájfun az említett térségekben, a Fülöp-szigetek északi tájaira akár 400-500 mm eső is zúdulhat pár nap leforgása alatt, ami hatalmas áradásokat és földcsuszamlásokat okozhat. Bár ekkorra már valamelyest gyengülhet Mawar, de még mindig nagyon erős tájfunként tombolhat a térségben, ami azt jelenti, hogy a legerősebb széllökések még ekkor is elérhetik a 200 km/h-t, ami komolyabb károkat okozhat az épületekben, infrastruktúrában, valamint a természetben is. A partvidéket 6-8, de egyes részeken akár 10 méter magas hullámok is ostromolhatják.

Az alábbi videó is jól mutatja Mawar erejét (Forrás: Twitter/Clips that go hard):

Borítókép: Illusztráció

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2023.05.25 16:44


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hűl a tenger, mégis több lesz a hurrikán - hogyan lehetséges?
Megkezdődött a hideg tengervíz feláramlása, hamarosan véget ér az El Niño
Egy hatalmas 7-es jelent meg a Csendes-óceán felett