Graupelzápor a magasból

A csütörtöki nap, valamint a pénteki hidegfrontot kísérő, Budapesten áthaladó felhőtömb bemutatása műholdképeken.

Miközben pénteken erőteljes hidegfront érte el hazánkat, csütörtökön még sokfelé derült, tavaszias volt az időjárás: a Dunántúl nagy része felhőtlen volt, nem véletlen, hogy Timár Gábor, az ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének vezetője a következő, káprázatos műholdképek segítségével mutatta be az eseményeket. 

A fenti fotón a türkizkék Balaton, és a sekélyebb, így iszaposabb, ezért szürke Fertő-tó szolgálnak tájékozódási pontokként. A tájat a csupasz talaj barna színe és az erdők sötétbarna foltjai uralják. A helyenként a talajt elfedő felhőtömbök magasságát az északi oldalukon látható árnyékuk távolságából becsülhetjük meg: a Vas és a Bakony feletti fátyolfelhők sokkal magasabban vannak, mint a Balaton keleti részét fedő rétegfelhőzet.

Havat csak az északkeleti országrészben találunk. A tegnapi kép kapcsán már bemutatott hamis színes kompoziton piros szín mutatja a havas tájakat. A Bükköt részben felhő borítja, a havat jelző szín ezen is átsejlik, míg a Mátrát teljesen elfedi a fátyolfelhőzet. Az Északi-középhegységben a Zempléni-hegység mellett a két, hasonló nevű tájon, a Mátrától nyugatra levő Cserhátban és a Miskolctól északra található Csereháton találunk hóborítást; utóbbi már csatlakozik a Felvidék hómezőihez. Budapesttől keletre, a Gödöllői-dombság délnyugati sávján volt csütörtökön egy kisebb havas sáv - részletezi cikkében Timár Gábor.

Pénteken a hidegfront mögött, 14 óra után egy dara (graupel)- és hózáport hozó förgeteg haladt át Budapesten, amelyet a Terra műhold áthaladása pont lefényképezett:

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2012.01.14 8:57


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hó és jég, reggel dér fehérített
Péntek reggelre kifehéredett Bánkút
Dínófelhő támadta meg Európát