Furcsa napfogyatkozás

Furcsa napfogyatkozást filmezett le a Curiosity a Marson, a Phobos haladt el a bolygó és a Nap között.

A Mars nagyobb holdja, a krumpli alakú Phobos (másik holdja a Deimos) érdekes napfogyatkozást produkált, melyet a NASA marsjárója is megörökített. A Phobos nem teljesen tarkarta el a Napot, ez méretéből és csillagászati pozíciójából ered, ezért úgynevezett gyűrűs napfogyatkozás volt megfigyelhető. A marsjáró három kamerája 3 másodperc különbséggel filmezte le, ahogy a vörös bolygó holdja elhaladt a Nap előtt. A képekre a Földre augusztus 17-én átsugárzott felvételek között bukkantak.

"Az esemény különlegessége, hogy a marsjáró pont olyan pozícióban volt, hogy a Phobos a lehető legközelebb volt hozzá, ezért a hold ezeken a képeken nagyobbnak tűnik. Vagyis ez a lehető legnagyobb mértékű napfogyatkozás, amit a Marson látni lehetne," - kommentálta a felvételeket Mark Lemmon, a marsi kutatások munkatársa.

A Curiosity és az idősebb Opportunity nagy segítséget jelent a kutatóknak abban, hogy a Mars két holdjának, a Phobosnak és a Deimosnak a pályáiról minél több információt szerezzenek. A felvételek alapján megállapították, hogy a Phobos nagyjából két-három kilométerrel közelebb haladt el a Nap látszólagos középpontjához képest, mint azt gondolták.

Forrás: NASA

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2013.09.04 13:22


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Teljes napfogyatkozást lehetett látni hétfőn Észak-Amerikában
A Hold árnyékot vet a Földre hétfőn Mexikótól egészen Kanadáig
Hajnali hármas randi lesz a hétvégén