Fülledt idő záporokkal, zivatarokkal

Sekély ciklon okozhat többfelé zivatarokat a következő napokban, de a hol és mikorra nincs pontos válasz.

A következő napokban sem éri el időjárási front a Kárpát-medencét, mégis több helyen készülhetünk csapadékra. A labilis légrétegződés és a nagy nedvességtartalmú levegő kedvező feltételeket biztosít a záporok, zivatarok kialakulásához, melyet egy felettünk örvénylő sekély ciklon triggerelhet a következő két napban.

A sekély ciklon várható elhelyezkedése vasárnap délután a WRF tengerszinti légnyomás előrejelzésén

A ciklon kiszámíthatatlanságából adódóan azonban nehéz megmondani, pontosan hol és mikor emelkedhetnek a magasba a zivatarfelhők, melyek kialakulásában az orografikus viszonyoknak és a helyi konvergenciáknak is nagy szerep juthat. Némi támpontként szolgálhatnak alábbi előrejelzési térképeink, melyek a csapadékvalószínűségére és annak területi eloszlására adnak százalékos becslést.

Vasárnap a többnyire napos idő mellett a Dunántúlon és északon alakulhatnak ki nagyobb eséllyel csapadék. A kialakuló zápor, zivatar gócok jellemzően lassan fognak mozogni, így egy-egy cellából egy adott terület felett

rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék (akár 30-40 mm)

hullhat le. Emellett jégeső és erős, viharos széllökések kísérhetik az intenzívebb zivatarokat. A szél alapvetően nem lesz jelentős. A hőmérséklet délután 25 és 30 fok között alakulhat, amit gyakran melegebbnek érezhetünk fülledt levegő miatt. 

Hétfőn északnyugat lehet befutó a zivatarok számára, de úgy ahogy vasárnap is szinte mindenhol van az esély a csapadékra. Emellett sok napsütés ígérkezik. A csúcshőmérséklet 26 és 31 fok között várható, az Alföldön mérhetjük a magasabb értékeket. 

A legfrissebb előrejelzések szerint kedden és szerdán készülhetünk több helyen zivatarokra, de bizonytalanságra való tekintettel erről majd egy későbbi cikkünkben írunk részletesebben. Addig is kövessétek folyamatosan frissülő előrejelzéseinket ITT.

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2020.08.15 11:11


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Egyre csodásabb a nyári Tejút
Háborgó felhők a Balaton felett (videó)
Lassan mozgó cellák sötétítettek be a Balatonnál